Opnamestop in Weert wegens MRSA

Het St. Jans Gasthuis in Weert heeft wegens de MRSA-bacterie tijdelijk een opnamestop afgekondigd voor de intensive care. De bacterie werd gisteren ontdekt bij een patiënt op de ic. De patiënt wordt nu volgens de richtlijnen geïsoleerd verpleegd. Van patiënten en ziekenhuismedewerkers die in dezelfde ruimte als de patiënt hebben verbleven zijn kweken afgenomen. Tot nu toe zijn er in het ziekenhuis geen andere besmettingen vastgesteld.

De opnamestop betekent niet dat de ic dichtgaat, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. Wel worden zware operaties uitgesteld. Patiënten worden zo nodig naar een ander ziekenhuis overgebracht.

De MRSA-bacterie kan door ongevoeligheid voor de meeste antibiotica leiden tot moeilijk te behandelen wond- en huidinfecties. Toch al verzwakte patiënten kunnen eraan doodgaan. Besmetting vindt vooral plaats door lichamelijk contact. Of de patiënt in Weert in gevaar is door de bacterie wil de woordvoerder om privacyredenen niet zeggen.

Het is nog onduidelijk waar de patiënt de bacterie heeft opgelopen. Hij of zij was geen risicopatiënt die uit een buitenlands ziekenhuis kwam of een veehouderij heeft. De MRSA-bacterie kan zich volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vooral ontwikkelen op plaatsen waar veel antibiotica worden gebruikt, zoals ziekenhuizen en (industriële) veehouderijen.

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam kampt met de nog lastiger te bestrijden Klebsiella-bacterie. Dat ziekenhuis is door de Inspectie voor de Gezondheidszorg onder verscherpt toezicht gesteld omdat er te laat was ingegrepen en de hygiëneregels niet consequent werden nageleefd. Gisteren liet de inspectie weten dat het Maasstad Ziekenhuis niet dichtgaat. Wel is er een supervisor van buiten het ziekenhuis aangesteld die er de komende maanden op toeziet dat artsen en verpleegkundigen dezelfde regels volgen.