Onze economie is er goed/slecht aan toe

Kunnen bedrijven aanhaken bij het economisch herstel van vorig jaar? Deze week verschijnen cruciale cijfers.

Akzo en Philips zorgden vorige week met hun sombere kwartaalcijfers voor slechte voortekenen.

Terwijl heel Nederland op vakantie is, presenteert de top van het Nederlandse bedrijfsleven cruciale halfjaarcijfers. Van de 25 grootste fondsen op de AEX zullen er acht – als je volgende week maandag meerekent – de resultaten over het eerste half jaar bekendmaken. De cijfers zullen veel duidelijk maken over de gezondheidstoestand van de Nederlandse economie.

Kunnen bedrijven aanhaken bij het economisch herstel van vorig jaar? Of volgen Randstad, Shell en TNT-Express de trend van winstwaarschuwingen en tegenvallende cijfers van de afgelopen weken?

De voortekenen waren ongunstig.

Verfproducent AkzoNobel maakte vorige week bekend dat de winst over het tweede kwartaal met 10 procent was gedaald ten opzichte van het vorige jaar. Philips liet weten over het tweede kwartaal een verlies van 1,3 miljard euro geleden te hebben en kondigde een reorganisatie – de zoveelste – aan. TomTom, tot voor kort het vlaggeschip van Nederlandse innovatie, boekte een half miljard verlies, onder meer doordat het goodwill ter waarde van 855 miljoen moest afschrijven. De slechte cijfers drukten de stemming op de beurs, die de afgelopen weken toch al aan een glijvlucht naar beneden bezig was, onder meer door de voortwoekerende schuldencrisis.

KPN opent vandaag de cijferweek met de resultaten over het afgelopen half jaar. In april kondigde het concern nog aan dat er duizenden banen zullen worden geschrapt, vanwege het teruglopen van de winst. Het telecomconcern heeft de afgelopen maanden nagedacht over een verdienmodel voor de Nederlandse telecommarkt, waarin mobiel bellen steeds meer in de verdrukking komt door apps, zoals Skype of Whatsapp.

Vorige week kwam KPN met een logische oplossing: mobiel dataverkeer wordt duurder. Of dat de dalende resultaten kan keren, moet nog gaan blijken, maar beleggers lijken hun vertrouwen in KPN enigszins terug te hebben gewonnen. Sinds de aankondiging van de prijsverhogingen, vorige week, heeft het aandeel KPN weer wat terrein gewonnen.

Ook de stemming rond Air France-KLM is gereserveerd. In mei presenteerde de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij weer positieve cijfers, na de forse verliezen (1,3 miljard euro) over het jaar 2009-2010.

Wereldwijd neemt het vliegverkeer weer toe, en dat was ook te zien in het stijgend aantal passagiers dat Air France-KLM in mei vervoerde. Maar sterk fluctuerende olieprijzen kunnen zomaar een gat slaan in het resultaat. Tijdens de presentatie van de jaarcijfers hekelde topman Peter Hartman de speculatie op de oliemarkt, die hem veel last bezorgt.

Olieconcern Shell vaart daar wel bij. In het eerste kwartaal steeg de winst van de Nederlands-Britse oliemaatschappij met maar liefst 41 procent naar 7 miljard euro. Shell is BP voorbijgestreefd en is nu de grootse oliemaatschappij in Europa.

Twee weken geleden maakte het bedrijf bekend dat het een miljardencontract heeft gesloten voor de winning van gas in Zuid-Irak. Aan het Damrak is Shell al enkele weken aan een onstuimige opmars bezig en ook gisteren noteerde het aandeel een lichte winst. Komende donderdag geeft het bedrijf een financieel overzicht van het afgelopen half jaar.

Donderdag staat ook in het teken van Randstad. Op de beurs verloor het uitzendconcern de afgelopen maanden een kwart van zijn waarde, ondanks het feit dat Randstad mee liftte op de aantrekkende wereldeconomie. Vorig jaar verdriedubbelde de winst. Hoewel de winst in het eerste kwartaal wat afvlakte, bleef de omzet stijgen. Dat de resultaten in Nederland wat tegenvielen, kwam niet door de private sector (die groeide) maar door bezuinigingen van de overheid, die bespaart op tijdelijk personeel. De halfjaarcijfers zullen laten zien of Nederlandse bedrijven wél uitzendkrachten nodig hebben.

Uitzenders worden gezien als belangrijke economische indicator, net als het ‘producentenvertrouwen’. Dat vertrouwen daalde gisteren, voor de vierde maand op rij.

Cijfers zeggen op zichzelf niet zoveel. Daarom plaatst nrc.next aanstaande vrijdag op deze pagina een overzicht van alle halfjaarcijfers van deze week op de economiepagina, inclusief context.

    • Steven Derix