Obama waarschuwt volk voor desastreuze gevolgen economie

President Barack Obama heeft de Amerikaanse bevolking gewaarschuwd voor de desastreuze economische gevolgen als het land niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen door het uitblijven van een akkoord tussen de Democraten en de Republikeinen in het Congres. Dat zou volgens Obama, gisteren in een toespraak, „een roekeloze en onverantwoordelijke uitkomst” zijn. Het zou het land in een diepe economische crisis kunnen storten, aldus Obama.

Kritiek had hij met name op de conservatieve Republikeinen, die er aan vasthouden dat uitsluitend fors wordt gesnoeid op de begroting. De president riep onder meer op tot het heffen van extra belastingen op inkomens van mensen die meer dan 250.000 dollar (175.000 euro) per jaar verdienen. Volgens hem is het niet onredelijk om aan die categorie, zo’n twee procent van de bevolking, een grotere bijdrage te vragen in deze lastige situatie.

De Amerikaanse overheid dreigt financieel vast te lopen doordat wettelijk is vastgelegd dat de schuldenlast niet boven de 14,3 biljoen dollar mag uitkomen. Dat moment doet zich naar verwachting op dinsdag 2 augustus voor. De regering kan vervolgens niet op eigen houtje geld blijven uitgeven, omdat ze afhankelijk is van toestemming van het Congres.

De toespraak van Obama, gisteravond live door de televisie uitgezonden, ontlokte de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner meteen een geërgerde reactie. „De treurige waarheid is dat de president zes maanden geleden een blanco cheque wilde en dat hij vandaag weer een blanco cheque wil. Dat zal gewoon niet gebeuren.”

President Obama deed een beroep op het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen de meerderheid hebben, om niet steeds een compromis te torpederen en zo de economie min of meer te gijzelen. „Dat is geen manier om het beste land op aarde te besturen”, aldus de president.

Commentaar: pagina 2