Noorse politie maakt eerste namen slachtoffers aanslagen bekend

Caption: Deputy Chief of Police Sveinung Sponheim, left, police chief of staff Johan Fredriksen, centre, and police officer Pal Fredrik Hjort Krab seen during press conference at the police headquarters in Oslo Tuesday July 26, 2011. Norwegian police have begun releasing the names of those killed in last week's twin attacks, a bomb blast and a massacre at a youth camp that killed at least 76. The release of the first four names on Tuesday is likely to bring a new collective shock to an already-reeling nation. Although only names, ages and hometowns are listed. (AP Photo/Erlend Aas, Scanpix) NORWAY OUT Bij de persconferentie van de Noorse politie werden vanavond vier namen vrijgegeven van de slachtoffers van de aanslagen in Noorwegen. Foto AP / Erlend Aas

De Noorse politie heeft zojuist de eerste vier namen van de dodelijke slachtoffers van de aanslagen in Noorwegen van afgelopen vrijdag bekendgemaakt.

De familieleden hebben ingestemd met de publicatie van de namen, meldt de politie op haar website. De site is moeilijk te bereiken vanwege de vele bezoekers.

De identificatie van de slachtoffers is nog niet afgerond. Morgen zullen om 18.00 uur wederom namen van slachtoffers online gepubliceerd worden

De politie gaf vanavond drie namen vrij van de zeven doden van de aanslag in Oslo:

  • Tove Åshill Knutsen uit Oslo, geboren 31 juli 1954
  • Hanna M. Orvik Endresen uit Oslo, geboren 21 maart 1950
  • Kai Hauge uit Oslo, geboren 31 juli 1978

En de naam van een van de 68 dodelijke slachtoffers bij de aanslag op het eiland Utøya:

  • Gunnar Linaker uit Bardu, geboren 7 juli 1988

In totaal kwamen bij de aanslagen 76 mensen om het leven. De 32-jarige Noor Anders Behring Breivik heeft de aanslagen bekend.

Obama bezoekt Noorse ambassade in Washington

Op dit moment bezoekt de Amerikaanse president Barack Obama de Noorse ambassade in Washington om zijn condoleances over te brengen voor de slachtoffers van de aanslagen, meldt persbureau AP. Vorige week zei hij dat de tragische gebeurtenissen de wereld eraan herinnert dat het een rol heeft in het tegengaan van terrorisme.

Eerder vandaag publiceerde de Noorse krant VG de sms-berichten tussen een moeder en een dochter die aanwezig was op het eiland Utøya tijdens de aanslag.

    • Hans Klis