'Nobelprijs voor Wilders'

Geert Wilders komt dertig keer voor in het manifest van Anders Breivik.

Wel vaak in stukken die door anderen geschreven zijn.

In het manifest van Anders Behring Breivik komt PVV-leider Geert Wilders dertig keer voor. Theo van Gogh, Ayaan Hirsi Ali en Pim Fortuyn leveren hits op in het document dat Breivik via Facebook verspreidde. Wilders lijkt hij te bewonderen.

Lijkt. Want niet altijd duidelijk is wat Breivik zelf heeft geschreven en wat hij van anderen heeft overgenomen. In een interview met de commandant van de Orde van de Tempeliers – zeer waarschijnlijk Breivik zelf – stelt hij dat hij Wilders een keer zou willen ontmoeten, net als NAVO-baas Anders Fogh Rasmussen, de voormalige Servische leider Radovan Karadzic, de Koreaanse president Lee Myung-bak en de ex-premier Taro Aso van Japan.

Anders Breivik heeft een grote afkeer van de islam en ziet Wilders als een bondgenoot. Dat valt wel uit het manifest te concluderen. Zo pleitte hij ervoor de PVV-leider de Nobelprijs voor de Vrede te geven (als de afvallige moslima Ayaan Hirsi Ali te omstreden zou zijn).

Dat Wilders afstand nam van de daden van Breivik kon niet voorkomen dat met name op internet druk gediscussieerd en gespeculeerd wordt over de band tussen Breivik en Wilders. Nederland speelt een relatief prominente rol in delen van het epistel van Breivik. Toch schrijft hij zelf eigenlijk maar heel weinig over de PVV-leider. De meeste hoofdstukken waar Wilders en andere Nederlanders worden beschreven, zijn van de hand van iemand anders. Een uitgebreid hoofdstuk met de titel Will Netherland Survive the 21st Century? is van de bekende Noorse blogger Fjordman – die overigens nogal wat (schijnbaar onvrijwillige) bijdragen levert aan het manifest van Breivik. De identiteit van Fjordman is niet bekend, maar het is niet Breivik zelf, zoals uit het document blijkt.

Door uitgebreid hoofdstukken van Fjordman op te nemen, lijkt Breivik zich achter diens ideeën te scharen. Zo analyseert Fjordman dat Nederland een totalitaire staat aan het worden is, door de immigratie van moslims. Nederlandse media zouden een negatief beeld schetsen van Wilders. Wilders wordt door Fjordman bewonderd. Hij haalt de anti-islamfilm Fitna van de PVV-leider aan. Het gaat over Slotervaart en Gouda, waar problemen met Marokkaans-Nederlandse jongeren ontstonden. Het gaat over de moorden op Theo van Gogh (vermoord door „moslims”) en Pim Fortuyn (vermoord door „de politieke, culturele en media-elite”).

Het wereldbeeld van Breivik en de PVV overlappen elkaar op twee terreinen, zo blijkt uit het manifest. Beiden maken zich grote zorgen over wat zij zien als de dreiging van de islam voor de toekomst van Europa en verwijten de ‘bestuurlijke elites’ niks aan die dreiging te doen. Wie het manifest van Breivik leest, herkent dan ook veel termen uit het politieke discours van de PVV. ‘Multi-culti’ de ‘cultureel-marxistische ideologie’ ‘dhimmitude’ of ‘taqiyya’. Ook de analyse die Breivik maakt van de dreiging van de islam voor de toekomst van Europa is voor volgers van de PVV herkenbaar, alhoewel veel apocalyptischer.