NAVO bemiddelt in opgelopen conflict tussen Servië en Kosovo

Trucks with goods from Serbia are stopped and turned back at the Merdare border crossing point between Kosovo and Serbia July 22, 2011. Kosovo has banned all imports from Serbia and introduced a 10 percent tax for imports from Bosnia as both countries continue to block exports from Kosovo, the trade minister told Reuters on Wednesday. REUTERS/Hazir Reka (KOSOVO - Tags: POLITICS BUSINESS)
Trucks with goods from Serbia are stopped and turned back at the Merdare border crossing point between Kosovo and Serbia July 22, 2011. Kosovo has banned all imports from Serbia and introduced a 10 percent tax for imports from Bosnia as both countries continue to block exports from Kosovo, the trade minister told Reuters on Wednesday. REUTERS/Hazir Reka (KOSOVO - Tags: POLITICS BUSINESS) Vrachtwagens met goederen vanuit Servië wordt de toegang tot Kosovo geweigerd. Foto Reuters / Hazir Reka

De NAVO heeft in een reactie op een inname van een grenspost door Kosovaarse politie-eenheden aangeboden te bemiddelen in een poging om de opgelopen spanningen tussen Servië en Kosovo te sussen.

Kosovaarse politie-eenheden bezetten gisteravond een grensovergang tussen Servië en Kosovo. Ze proberen ook een tweede grenspost in te nemen, maar zijn tot nu toe tegen gehouden door Servische burgers die de weg hebben versperd. Zeker een agent zou daarbij gewond zijn geraakt. NAVO troepen die nog in Kosovo zijn gelegerd staan volgens een woordvoerder klaar om in te grijpen mochten de spanningen bij de grensovergangen uit de hand lopen.

Vorige week besloot de Kosovaarse regering alle import uit Servie te verbieden. Dat besluit volgde op het uitstel van een onderhandelingsronde tussen Kosovo en Servië. De Albanese meerderheid in Kosovo riep in februari 2008 eenzijdig de onafhankelijkheid uit. Veel Westerse landen, waaronder Amerika en Nederland, hebben die onafhankelijkheid erkend. Er zijn echter ook veel landen die dat niet hebben gedaan. Volgens de regering in Belgrado is en blijft Kosovo deel van Servië.

De Servische president Boris Tadic noemt het Kosovaarse importverbod een ‘vijandelijk gebaar’ en een ‘provocatie’, maar zegt dat Servie er niet op zal reageren. Gezanten van beide regeringen praten sinds begin dit jaar met elkaar onder begeleiding van bemiddelaars van de Europese Unie. De EU, zelf intern verdeeld over de status van Kosovo, moedigt beide partijen aan om zoveel mogelijk praktische problemen onderling op te lossen.