Namen van slachtoffers Noors bloedbad ‘vandaag bekend’

A woman looks at tributes as a fire extinguisher stands ready at hand beside burning candles outside Oslo Cathedral in Oslo, in memory of the victims of Friday's bomb attack and shooting rampage, in the early hours of Tuesday, July 26, 2011. The self-described perpetrator of Norway's deadly bombing and shooting rampage was ordered held in solitary confinement Monday after calmly telling a court that two other cells of collaborators stood ready to join his murderous campaign. (AP Photo/Matt Dunham)
A woman looks at tributes as a fire extinguisher stands ready at hand beside burning candles outside Oslo Cathedral in Oslo, in memory of the victims of Friday's bomb attack and shooting rampage, in the early hours of Tuesday, July 26, 2011. The self-described perpetrator of Norway's deadly bombing and shooting rampage was ordered held in solitary confinement Monday after calmly telling a court that two other cells of collaborators stood ready to join his murderous campaign. (AP Photo/Matt Dunham) In Oslo werden massaal bloemen neergelegd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de bomaanslag in de regeringswijk en de schietpartij op Utøya. Foto AP / Matt Dunham

De namen van de slachtoffers van de schietpartij in Utøya en de daaraan voorafgegane bomaanslag in Oslo worden vandaag bekendgemaakt. Dat meldt de Noorse zender NRK. De Britse krant The Times bracht vanochtend al enkele namen, met foto.

De politie is nog bezig met de identificatie van de slachtoffers, maar zal niet wachten tot er een definitieve lijst is opgesteld. De namen die vandaag naar buiten worden gebracht zijn van slachtoffers die zijn bevestigd door familieleden.

Onder de slachtoffers was politieman Trond Berntsen, de stiefbroer van de Noorse kroonprinses Mette-Marit, die als beveiliger werkte op Utøya en als eerste werd doodgeschoten door Anders Behring Breivik. Naast hem stond op dat moment de ‘moeder van Utøya’, kampleidster Monica Bosei, die meteen daarna werd omgebracht. De eveneens omgekomen Tore Eikeland (21), lokale leider van de jeugdafdeling van de sociaal-democratische Arbeiderspartij, gold als veelbelovend politicus.

Gisteren werd bekend dat het dodental in eerste instantie te hoog door fouten bij de telling van stoffelijke overschotten die de politie wijt aan de chaotische taferelen kort na het drama. Volgens de Noorse krant Aftenposten werden 57 lichamen gevonden op het eiland. Tien werd in het meer rond het eiland gevonden. Eén slachtoffer bezweek in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.