Moordenaar Armeense journalist krijgt 23 jaar

Een jeugdrechtbank in Turkije heeft gisteren de moordenaar van de Armeense journalist Hrant Dink veroordeeld tot een gevangenisstraf van bijna 23 jaar. Ogün Somast was 17 jaar toen hij Dink begin 2007 neerschoot voor het kantoor van de Armeense krant Agos in Istanbul. Hij zei gisteren tot zijn daad te zijn gekomen „onder invloed van columnisten en kranten. Hoe had ik Hrant Dink anders gekend, hoe had ik Agos gekend?”

Twee jaar voor zijn dood werd Dink veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijk wegens „belediging van het Turkendom” omdat hij de massaslachting op de Armeniërs in 1915 „genocide” durfde te noemen. De nieuwe hoofdredacteur van Agos, Etienne Mahcupyan, prees de uitspraak. „De rechtbank was moedig genoeg om de bewijzen te volgen en niet het ideologische pad van nationalisme.” Omdat de dader minderjarig was toen hij de moord pleegde, kon hij geen levenslang krijgen.

De nabestaanden van Hrant Dink zijn er altijd van overtuigd geweest dat Ogün Somast de moord onmogelijk alleen kon hebben beraamd en uitgevoerd. Er loopt nog steeds een andere rechtszaak tegen hem voor lidmaatschap van een crimineel netwerk dat hem tot de moord zou hebben aangezet. Negentien andere verdachten zijn opgepakt wegens die vermeende samenzwering.

Ogün Samast woonde in Trabzon aan de Zwarte Zee en reisde honderden kilometers naar het westen van Turkije om Hrant Dink in Istanbul te kunnen vermoorden.

Het Europees Hof voor Mensenrechten veroordeelde de Turkse staat eerder tot een boete van 100.000 euro omdat de autoriteiten te weinig zouden hebben gedaan om de moord op Dink te voorkomen, terwijl er aanwijzingen was dat zijn leven gevaar liep.

De Turkse journalist Nedim Sener die een boek over de mogelijke betrokkenheid van de Turkse autoriteiten bij de moord schreef, werd in maart opgepakt. De schrijver wordt nu zelf beschuldigd van lidmaatschap van een crimineel netwerk. Eerder eisten aanklagers 32 jaar cel tegen de schrijver wegens het openbaar maken van staatsgeheimen.