Moody's verlaagt weer status van Griekenland

Drie stappen omlaag naar ‘Ca’.

Kredietbeoordelaar Moody’s heeft gisteren de kredietwaardigheid voor Griekenland weer verlaagd. De kredietbeoordelaar verwacht dat private kredietverstrekkers een fors verlies zullen lijden op hun investeringen in staatsleningen.

Het ratingbureau verlaagt de rating voor Griekenland met drie stappen van Caa1 naar Ca: de op één na laagste status. Griekenland is het enige land in de eurozone dat deze status heeft. Wel laat Moody’s in een verklaring weten goede hoop te hebben dat Griekenland de schuldenlast weet terug te brengen.

Het was al de verwachting dat kredietbeoordelaars negatief zouden reageren op het akkoord dat de landen in de eurozone vorige week sloten. In dit akkoord werd afgesproken dat ook banken gaan bijdragen aan een noodfonds voor de Grieken. Hoeveel de banken bijdragen, is niet precies duidelijk. Volgens premier Rutte werd afgesproken dat banken netto 37 miljard euro bijdragen aan het pakket van 109 miljard euro aan nieuwe leningen voor Griekenland.

Volgens Moody’s leiden de plannen tot verliezen voor kredietverstrekkers. Banken kunnen obligaties omwisselen voor nieuw Grieks schatkistpapier met een langere looptijd. Ook kunnen banken een deel van de obligaties met verlies terugkopen. Volgens de beoordelaars betekent dit dat Griekenland niet voldoet aan de eerder afgesproken verplichtingen. Na de omwisseling zal Moody’s de Griekse kredietwaardigheid nogmaals bekijken. (NRC)