'Mister Prikkeldraad' ook populair in Boxmeer

boxmeer jonny hogerland foto rien zilvold
boxmeer jonny hogerland foto rien zilvold

Dat criteriums niet noodzakelijk garant staan voor een eerlijk koersverloop, is genoegzaam bekend. De organisatie van Boxmeer maakte het wel heel bont: in het programmaboekje stond door een drukfout de naam van de winnaar van 2011 al gedrukt. Raborenner Lars Boom, die de Tour door een achillespeesblessure moest verlaten, heeft gisteravond volgens het boekje gewonnen – net als vorig jaar.

Na een Tour zonder ritzege heeft Nederland sinds twee weken toch een nieuwe wielerheld. Johnny Hoogerland was gisteren publiekstrekker in Boxmeer. „Of ik nu populairder ben? Dat weet ik niet. Dat zal ik zo dadelijk wel merken”.

‘De man met spieren als ijzerkabels en kuiten van staal’. ‘De bikkel der bikkels’. ‘De bonk van Beijerland’. ‘De kanjer van Yerseke’. Iron man. ‘Mister Prikkeldraad’. De speaker in Boxmeer lepelde de bijnamen moeiteloos op. Hoogerland zelf moet nog wennen aan zijn nieuwe status. De Zeeuw is een volksheld sinds hij de voorbije Tour door een Franse tv-auto in het prikkeldraad werd gereden. Hij hield er 33 hechtingen en het meest gefotografeerde zitvlak van Frankrijk aan over, maar is nu de meest gevraagde renner in de lucratieve criteriums. Het prikkeldraad plus paaltje is voor 1.620 euro geveild door een Zeeuwse stichting die zich inzet tegen kinderkanker.

In Boxmeer trekt Johnny al in de tweede ronde in de aanval. Het publiek schreeuwt hem vooruit. In een sprint à deux wordt hij – zoals voorspeld in het programmaboekje – verslagen door Lars Boom. Laurens ten Dam, die de Tour na een zware val met acht hechtingen uitreed, wordt derde. Bij de prijsuitreiking gaat het meeste applaus naar Ten Dam en vooral Hoogerland. Onder het motto: beter je lichaam vol ijzer dan een pijnlijke achillespees.