Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Militair vliegtuig crasht in Marokko: 78 doden

Het gebied rond Guelmim. Beeld Google Maps

Bij een crash van een militair vliegtuig in Marokko zijn zeker 78 mensen omgekomen. Het vliegtuig stortte ten noorden van de Westelijke Sahara neer. Het is de dodelijkste vliegtuigcrash in Marokko sinds tientallen jaren. Dit meldt persbureau Reuters op basis van informatie van het Marokkaanse leger.

De Marokkaanse minister van informatie Khaled Naciri bevestigde de crash van het toestel. “Er zijn mensen omgekomen”, zei hij. De minister wilde verder geen verdere informatie of een dodental geven.

Volgens de Marokkaanse overheid, meldt Reuters, waren 12 burgers aan boord van het vliegtuig, samen met 60 militairen en 9 crewleden.

Het zou gaan om een Hercules C-130, die neerstortte in het zuiden van Marokko, bij Guelmim. Het vliegtuig zou een berg hebben geraakt. De kist werd volgens een eerste verklaring van de Marokkaanse autoriteiten gebruikt voor troepentransport, waar ook families van soldaten mee vervoerd worden. Het was op weg vanuit Laayoune, in de Westelijke Sahara.

De functionaris speculeerde op de oorzaak van de crash dat het slecht weer was en het vliegtuig door mist vloog, maar voegde daaraan toe dat er op dit moment nog niet genoeg aanwijzingen zijn om de oorzaak vast te stellen.


Grotere kaart weergeven