Malmström: verdedig open samenleving

Er zijn te weinig politieke leiders die zich hard en duidelijk keren tegen vreemdelingenhaat en een open samenleving verdedigen, schreef eurocommissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) gisteren op haar blog. Vrijwel gelijktijdig riep de Spaanse premier Zapatero op tot gezamenlijke Europese actie tegen xenofobie.

Malmström, een Zweedse, zei dat in het manifest van Breivik ideeën staan „die we tegenwoordig helaas herkennen in Europa. Ik heb vaak mijn bezorgdheid geuit over xenofobe partijen wier helaas nogal succesvolle retoriek berust op negatieve ideeën over de islam en andere zogenaamde bedreigingen van de samenleving. Dit schept een erg negatieve omgeving, en triest genoeg zijn er tegenwoordig te weinig leiders die zich sterk maken voor diversiteit en voor het belang van een open, democratische en tolerante samenleving waar iedereen welkom is.”

Zij prees de opstelling van de Noorse premier Stoltenberg na het bloedbad. „Het is buitengewoon belangrijk om je sterk te maken voor een open samenleving en niet uit angst te zwijgen.” Malmström onderstreept dat het bloedbad in Noorwegen laat zien „hoe belangrijk het is om te werken tegen radicalisering in al zijn vormen.”

In bijna een echo van haar woorden riep premier Zapatero tijdens een bezoek aan Londen op tot „een gezamenlijk politiek antwoord” van de leiders van de Europese Unie.

„Dit is niet de zoveelste gebeurtenis. Dit is iets buitengewoon ernstigs dat vraagt om een Europees antwoord, een gezamenlijk antwoord om de vrijheid, de democratie te verdedigen en aan de mensen te vragen in actie te komen, radicalisme te bestrijden en te reageren op de xenofobie”, zei Zapatero na een gesprek met zijn Britse collega Cameron. „Dit is een van de grootste tragedies die we in decennia hebben meegemaakt.” Hij riep de Europese Unie op om het initiatief te nemen tot een gezamenlijke verklaring.

Op de gezamenlijke persconferentie gaf Cameron uiting aan „triestheid en woede” over de aanslagen in Noorwegen. Hij had ’s ochtends een vergadering belegd van de Nationale Veiligheidsraad. Breivik schrijft op verscheidene plaatsen in zijn manifest, dat als dateline ‘Londen, 2011’ heeft, dat hij contact heeft gehad met Britse aanhangers van radicaal rechts. Hij zou een Britse mentor hebben gehad, aangeduid als ‘Richard’. Ook de bijeenkomst in 2002 waarop hij met een groep gelijkgestemden het startsein zou hebben gegeven voor een kruistocht tegen het culturele marxisme in Europa, zou in Londen zijn gehouden.