Lochte verslaat landgenoot Phelps op 200m vrije slag

De Amerikaanse zwemmer Ryan Lochte heeft vanmiddag bij de WK langebaan in Shanghai zijn landgenoot Michael Phelps verslagen op de 200 meter vrije slag. In de finale veroverde Lochte (26) goud in een tijd van 1.44,44. Hij bleef zijn concurrent Phelps (1.44,79) maar net voor.

De Duitser Paul Biedermann, die twee jaar geleden tijdens de WK in Rome verrassend zegevierde over Phelps, behaalde vanmiddag brons (1.44,88).

De Nederlander Sebastiaan Verschuren, gisteren in de series van de 200 vrij nog sneller dan Phelps en Biedermann, was gistermiddag in de halve finales al uitgeschakeld.

De wedstrijden van vanmiddag stonden volledig in het teken van de titanenstrijd tussen beide Amerikanen: Phelps, de meest succesvolle olympische sporter aller tijden (veertien keer goud), en de ‘nieuwe’ troonpretendent in het Amerikaanse zwemmen, Lochte.

The New York Times noemde Lochte ooit „de beste Amerikaanse zwemmer die niet Michael heet”. En niet zonder reden. Phelps heerste vooral tussen 2004 en 2008 als een absolute vorst, met als hoogtepunt diens acht gouden medailles tijdens de Olympische Spelen van Peking. Voor Lochte, zelf ook geen kleine jongen met vijf olympische medailles (driemaal goud), restten slechts de kruimels die Phelps achterliet.

Maar na Phelps’ bovenmenselijke prestatie van Peking kon de Baltimore Bullet zich nog maar moeilijk motiveren. Hij ging liever golfen en trainde lang niet meer op het niveau dat nodig is voor overwinningen op wereldniveau.

Lochte weigerde zich altijd neer te leggen bij de suprematie van zijn landgenoot en wordt nu beloond voor zijn onwaarschijnlijk strenge trainingsregime. Lochte, afkomstig uit Canandaigua in de staat New York, was de laatste twee jaar beduidend succesvoller dan de freewheelende Phelps. Intussen blijkt hij hem ook te snel af, nu Phelps weer volop in training is. De strijd krijgt volgend jaar, op de Spelen in Londen, ongetwijfeld een vervolg.

Lennart Stekelenburg haalde vanmiddag verrassend de finale van de 50 school (27,51), een niet-olympisch zwemnummer. Job Kienhuis wist zich afgelopen nacht niet te plaatsen voor de finale van de 800 vrij.