Links misbruikt Oslo voor hetze tegen Wilders

Wilders wordt ten onrechte ter verantwoording geroepen. Toch zou hij zich nader moeten verklaren, vindt Ronald Buijt.

Met een ongekende gretigheid probeert een deel van de tegenstanders van Wilders de gruwelijke terreurdaad van Anders Breivik mede in zijn schoenen te schuiven. Het lijkt erop dat links na ruim negen jaar eindelijk de (misplaatste) opmerking van destijds uit LPF-hoek („de kogel kwam van links”) van repliek kan dienen.

Het is in Nederland ongebruikelijk dat gruwelijke daden in het buitenland verbonden worden aan geestverwanten in Nederland. De PvdA is weliswaar aangevallen op haar sympathieën voor de voormalige DDR, maar zij werd nooit één op één in verband werd gebracht met de praktijken van de Stasi. De SP, die tot diep in de vorige eeuw Mao en Lenin bleef bewonderen, is nooit verantwoordelijk gehouden voor de miljoenen Chinese en Russische doden.

Maar nu een extreem-rechtse christen-fundamentalistische terrorist zijn bewondering uitspreekt voor Geert Wilders, zou deze zich plotseling moeten verdedigen. En iedereen weet: hier kun je je nauwelijks tegen verdedigen.

Hoewel de gretigheid en de kwade opzet waarmee links nu probeert Wilders mede schuldig te verklaren, mij tegenstaat, zijn deze brute aanslagen wel een ijkpunt waar Wilders goed over na dient te denken. We leven in een wereld waarin geweld een steeds prominentere rol speelt. In 1995 pleegde de extreem-rechtse Timothy McVeigh een bomaanslag in Oklahoma, waarbij 168 doden vielen. Sinds 2002 komen schietpartijen waarbij vooral jonge jongens uit het niets zomaar tientallen volkomen onschuldige burgers afslachten, een paar keer per jaar voor. Het bijzondere van de terroristische aanslag in Noorwegen is echter dat de slachtoffers allen lid waren van één politieke partij. Dit klimaat zorgt ervoor dat politici volgens mij zich nog meer dan vroeger bewust moeten zijn van hetgeen ze wel en niet zeggen.

In 2001 bereikte het islamitisch terrorisme de westerse wereld. New York, Madrid en Londen kostten duizenden onschuldigen het leven. Op mij persoonlijk heeft de slachting in 2004 die islamitische terroristen in de Russische stad Beslan uitvoerden en waarbij 186 weerloze kinderen werden vermoord, de meeste indruk gemaakt.

Het is opvallend dat juist de mensen die na al deze aanslagen om het hardst riepen dat we rustig moesten blijven en vooral niet moesten gaan polariseren, nu om het hardst Wilders ter verantwoording roepen. Ik was het destijds grotendeels eens met mensen die beweerden dat je onmogelijk miljoenen islamieten, die vaak hun best deden in Europa een waardig bestaan op te bouwen, verantwoordelijk kon houden voor de afschuwelijke terroristische daden in New York, Madrid of Beslan. Maar diezelfde mensen roepen nu om het hardst Wilders ter verantwoording. Hoewel daar destijds meer voor te zeggen was dan nu. Na 9/11 gingen enkele gekken dansend de straat op en uit enquêtes kwam maar al te vaak een beeld naar voren dat veel islamieten deze terreurdaden niet compleet veroordeelden.

Ik heb nu gelukkig niemand de straat op zien gaan en ik denk dat als je onder de Wilders-stemmers een enquête zou houden, 99,99 procent zou zeggen dat ze de actie ten sterkste veroordelen.

Waarom dan die drang bij veel linkse mensen om Wilders te dwingen publiekelijk afstand te nemen van de gruweldaden van Breivik? Mensen als Francisco van Jole zijn al jaren met een kruistocht bezig tegen alles wat rechts van D66 zit. Dat is prima, want rechts kreeg wel erg het alleenrecht op internet. Maar deze man met zijn linkse Joop-vrienden heeft maar één doel: kabinet-Bruin I naar huis, de PVV verbieden en links terug aan de macht.

Maar daarnaast zijn er ook legio serieuzere mensen die Wilders direct in verband willen brengen met Oslo en hem bijna bevelen een verklaring af te leggen. Ik denk dat het een gevolg is van de machteloosheid die velen van links voelen ten opzichte van Wilders. Hij staat voor alles wat zij verafschuwen. Wilders is gedoogpartner van het kabinet-Rutte, blijft zijn ongezouten islam- en Europakritiek volhouden en is door de rechter vrijgesproken van aanzetten tot haat. Als klap op de vuurpijl blijft hij stijgen in de opiniepeilingen. Zelfs de blunders en schandalen rondom andere PVV’ers lijken de kiezers niet af te schrikken.

Misschien ben ik te achterdochtig, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat sommige linkse Nederlanders deze gruwelijke aanslag misbruiken om Wilders in een kwaad daglicht te stellen en zo eindelijk de stok gevonden denken te hebben om Wilders te slaan. (Gelukkig niet allemaal, er zijn er ook geweest die deze beschuldigingen radicaal afwezen zoals Femke Halsema en Boris van der Ham.)

Hoewel Wilders nu een persverklaring heeft afgegeven waarin hij zich distantieert van Breivik, lijkt het mij toch een goede zaak als Wilders een persconferentie geeft. Niet om aan de wens van de hongerige linkse wolven te voldoen, maar omdat deze aanslag een nieuw punt markeert in de West-Europese democratie. Deze aanslag is zo politiek gericht tegen de sociaal-democraten, is zo gericht tegen de oprukkende islam en is zo weerzinwekkend dat de immer geweld afzwerende Wilders moet zeggen wat hij dan wél verstaat onder ‘de totale oorlog die de multiculti elites tegen de bevolking voeren’.

Ronald Buijt is lid van de gemeenteraad van Rotterdam voor Leefbaar Rotterdam.

    • Ronald Buijt