Kunnen die gegevens niet van het web?

Home workshop explosives van Uncle Fester, of The Anarchist Cookbook van William Powell. Dit soort subversieve boeken, waarin de bereiding van explosieven wordt uitgelegd, zijn makkelijk op internet te vinden.

Moeten ze niet verwijderd worden van het web?

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Google kan niet zomaar een zoekterm als kunstmest filteren, want daar kun je ook erg nuttige dingen mee vinden. Bovendien wordt alles wat op internet is gepubliceerd ook opgeslagen. Er zijn archieven, zoals The Way Back Machine en de automatische archiefkastjes van Google, waardoor alles weer op te sporen is.

Bovendien is het vrij simpel om de inhoud van een website te kopiëren op een mirror, een spiegelsite. Dit deden sympathisanten van WikiLeaks bijvoorbeeld in groten getale, zodat mensen die de gelekte documenten wilden lezen nog terechtkonden op ruim duizend andere sites. Beheerders van websites kunnen ook altijd uitwijken naar landen als Rusland waar providers minder moeilijk doen over subversieve inhoud.