KPN snijdt als eerste in Getronics

KPN gaat fors snijden bij Getronics, de ICT-divisie van het telecombedrijf. Bij Getronics Nederland verdwijnen 2.000 tot 2.500 banen – de helft van wat heel KPN in de komende jaren wil schrappen. De ingreep hoort bij een reorganisatie die de nieuwe KPN-topman Eelco Blok in april al bekend maakte. Details bleven tot nu toe echter achterwege.

Vanmorgen, bij de presentatie van de halfjaarcijfers, gaf Blok aan dat een belangrijk deel van de Getronics-activiteiten wordt uitbesteed aan India. Dat gaat ten koste van 2.500 van de 10.000 mensen die nu nog in Nederland voor de zakelijke dienstverlener werken. KPN kocht Getronics in 2007 voor 766 miljoen euro. Toen telde het bedrijf meer dan 25.000 medewerkers, maar KPN verkocht meteen een groot deel van de activiteiten. Het was de bedoeling om met werkplekbeheer de zakelijke telecomklanten beter te bedienen.

Door voortdurende prijsdruk – bedrijven zijn nog niet erg happig om te investeren in hun ICT-infrastructuur, zegt KPN – daalde de omzet van de zakelijke tak in het afgelopen kwartaal met 3,1 procent. Dat is iets minder slecht dan 3,3 procent omzet die KPN op de Nederlandse consumentenmarkt verloor. Gedwongen tariefsdalingen en een verandering in het belgedrag (chatten via internet in plaats van sms) kosten de mobiele provider geld. Het trend om applicaties als WhatsApp te gebruiken gaat door, maar groeit niet sneller dan verwacht, meldde Blok vanmorgen.

In Duitsland en België ziet KPN z’n omzet groeien. Daar maken de klanten nog minder gebruik van smartphones en geven ze voldoende geld uit aan belminuten en sms-bundels. De buitenlandse inkomsten beperken de omzetdaling in het tweede kwartaal voor heel KPN tot 1,9 procent. De totale omzet kwam op 3,3 miljard euro. De winst daalde met 11 procent, tot 414 miljoen euro.

KPN nam al een aantal maatregelen om de financiële prestaties te verbeteren. Vorige week kondigde het bedrijf hogere tarieven aan voor het gebruik voor mobiele data. En eerder verbeterde KPN zijn aanbod voor digitale televisie via de koperlijn (adsl en vdsl). Dat moet marktaandeel van de kabelmaatschappijen afsnoepen.

KPN gaat eind dit jaar ook de snelheid van zijn glasvezelverbinding verhogen tot 500 megabit per seconde. Daarmee zal KPN eindelijk weer sneller zijn dan de kabel (nu maximaal 120 Mbit). Maar glasvezel is lang niet overal verkrijgbaar: vooralsnog garandeert KPN dat 40 procent van de huishoudens eind 2011 internet van 40 Mbit of sneller heeft.