Kortkolom sport

Tourwinnaar Evans voert UCI-ranglijst aan

Rotterdam. - Tourwinnaar Cadel Evans is de nieuwe leider in de UCI World Tour. De Australiër van Team BMC steeg op de gisteren gepubliceerde ranglijst van de vierde naar de eerste plaats. Alberto Contador blijft tweede. Philippe Gilbert zakte van de eerste naar de derde positie. Robert Gesink is op de achttiende plaats de beste Nederlander. In de landenklassering zakte Nederland van de zesde naar de zevende plaats. Luxemburg, vóór de Tour nog het dertiende wielerland van de wereld, is nu zesde. Spanje blijft op één, voor Italië. Australië staat derde. Leopard-Trek is in het ploegenklassement de nieuwe nummer één. Evans’ ploeg BMC steeg van zes naar twee, HTC-Highroad zakte van de eerste naar de derde positie. De Nederlandse ploegen spelen een bijrol. Rabobank zakte van de achtste naar de negende positie, Vacansoleil blijft achttiende en laatste. (Novum)

Alberto Contador niet in de Ronde van Spanje

Madrid. - De Spaanse wielrenner Alberto Contador zal niet starten in de Ronde van Spanje. Dat heeft de drievoudig Tourwinnaar gisteren bekendgemaakt. Contador, die dit jaar al de Giro d’Italia won en in de afgelopen Tour de France vijfde werd, wilt eerst uitrusten. „De Vuelta wordt iets voor volgend jaar”, zei hij. Komende maandag begint bij het sporttribunaal CAS een hoorzitting over de positieve test van Contador van een jaar geleden. De Spanjaard werd toen positief gevonden op clenbuterol. Als het CAS de vrijspraak van de Spaanse bond tegenspreekt, kan Contador voor twee jaar geschorst worden. (AP)

American football kan toch doorgaan dit jaar

New York. - De National Football League (NFL) heeft een akkoord bereikt in een slepend arbeidsconflict met de professionele spelers van de grootste sport in de Verenigde Staten. Er is daardoor al ruim vier maanden niet meer getraind door de spelers. Het was lang onzeker of het American football-seizoen wel zou kunnen beginnen in september. Het conflict ging over de verdeling van negen miljard dollar aan jaarlijkse opbrengsten. Verwacht wordt dat dat bedrag in 2016 alweer verdubbeld zal zijn. (Reuters)

Tennisser Sijsling gaat verder in Recanati

Rotterdam. - Tennisser Igor Sijsling heeft zich gisteren geplaatst voor de tweede ronde van het challengertoernooi in het Italiaanse Recanati. De 23-jarige Nederlander had minder dan een uur nodig tegen de Moldaviër Radu Albot: 6-4 en 6-2. Alleen in de eerste set kon Albot Sijsling een bijbenen. Bij een 5-3 voorsprong liet Sijsling op de service van Albot nog een setpunt onbenut, maar de volgende game sloeg Sijsling wel toe. Daarna was het verzet van Albot gebroken. Sijsling brak bij 1-1 en liep vervolgens simpel uit. In de volgende ronde speelt Sijsling tegen de Argentijn Federico del Bonis of de Fransman Fabrice Martin. (Novum)

Zwitser Kasami naar Fulham van coach Jol

Rotterdam. - Martin Jol kan komend seizoen beschikken over Pajtim Kasami. De 19-jarige Zwitser maakt van Palermo de overstap naar Fulham. De jeugdinternational tekent bij de club uit de Premier League een contract voor vier seizoenen. Jol is tevreden over de komst van Kasami. „Hij is een veelzijdige middenvelder die op meerdere posities inzetbaar is", zegt de Nederlander op de clubsite. Kasami kwam vorig seizoen in zijn debuutjaar bij Palermo tot veertien wedstrijden. Daarvoor speelde de middenvelder bij Grasshoppers Zürich, Liverpool, Lazio Roma en het Zwitserse Bellinzona. (Novum)