Kortkolom kunst

Regisseur ‘Zorba de Griek’ overleden

Athene. De Grieks-Cypriotische filmmaker Michael Cacoyannis is maandag na een hartaanval op 89-jarige leeftijd in Athene overleden. De regisseur won verschillende internationale prijzen. Voor Zorba de Griek uit 1964, naar een boek van Nikos Kazantzakis, kreeg hij drie Oscars, waaronder die voor beste actrice in een bijrol(Lila Kedrova). Voor de film, over de reis van een nette Engelsman naar Kreta, werkte Cacoyannis samen met componist Mikis Theodorakis. Cacoyannis werd in 1921 geboren op Cyprus, toen het eiland nog een Britse kolonie was . Cacoyannis maakte in 1954 zijn regiedebuut met Windfall in Athens. In 1956 won hij met Stella een Golden Globe voor beste niet-Engelstalige film. (Novum)

Israëlisch orkest speelt Richard Wagner

Bayreuth. Het Israel Chamber Orchestra speelt vanavond tijdens het Wagner Festival in Bayreuth in Duitsland de Siegfried Idyll, een compositie van componist Richard Wagner. Sinds 1938 houden Israëlische muzikanten zich aan de ongeschreven regel geen stukken van Wagner te spelen. Wagner had antisemitische sympathieën en Adolf Hitler was een groot bewonderaar van zijn muziek. In Bayreuth onderhield de familie Wagner nauwe banden met Hitler. Roberto Paternostro dirigeert vanavond het concert. Hij noemt het antisemitische gedachtegoed van Wagner „vreselijk”, maar benadrukt dat het de bedoeling is „de man van zijn kunst te scheiden”. (NRC)