Kortkolom economie

Leegstand kantoren op recordniveau

Rotterdam. De leegstand van kantoren in Nederland blijft toenemen. In de eerste helft van dit jaar is de leegstand met ruim 4 procent gestegen tot 14,4 procent van alle kantoorruimte. In totaal staat nu 7,03 miljoen vierkante meter leeg, een recordniveau. Dat blijkt uit cijfers die de vakgroep NVM Business vandaag bekend heeft gemaakt. De toename van de leegstand komt vooral door kantoorruimte die vrij komt. De verhuur en verkoop van kantoren is in 2011 tot nu toe gestegen (tot circa 505.000 vierkante meter), maar is nog altijd ver onder de „gangbare” opname, aldus de NVM. Nieuwbouw heeft een marginaal aandeel in de toename van de leegstand. In de eerste zes maanden van dit jaar is slechts 10.000 vierkante meter aan nieuwe kantoorruimte gerealiseerd. (NRC)

Meer bedrijfswagens verkocht in Nederland

Rotterdam. Het aantal verkochte bedrijfswagens in Nederland is in juni 2011 ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder met 4,3 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Europese brancheorganisatie ACEA, die vandaag zijn gepubliceerd. De groei van het aantal verkochte vrachtwagens, bestel- en autobussen ligt daarmee boven het Europees groeigemiddelde van 0,5 procent en het EU-gemiddelde van 1,5 procent. In Nederland werden in juni dit jaar 6.012 nieuwe commerciële voertuigen verkocht, tegen 5.765 een jaar eerder. In het eerste half jaar van 2011 nam de verkoop in ons land met 31,3 procent toe tot 41.071 voertuigen. (Novum/Dow Jones)

DHL bouwt opslag voor Chinese zonnepanelen

Rotterdam. DHL heeft in Moerdijk een Europees distributiecentrum geopend voor Chinese zonnepanelen. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend. China is de grootste producent van zonnepanelen en Europa is volgens DHL de grootste afzetmarkt. Met de vierduizend vierkante meter aan opslagruimte hoopt DHL Chinese zonnepaneelproducenten te verleiden naar Moerdijk te komen. DHL biedt vervoer vanuit de Chinese fabriek tot aan de Europese winkel. Ook belooft het bedrijf alle fiscale zaken af te handelen. (Novum)