Kortkolom economie

BP boekt nettowinst van 3,9 miljard euro

Londen. BP heeft in het tweede kwartaal een nettowinst van 5,6 miljard dollar (3,9 miljard euro) geboekt, minder dan de 6 miljard dollar die de meeste analisten verwacht hadden. Het bedrijf zegt nog last te hebben van de olieramp in de Golf van Mexico vorig jaar. De productie was 11 procent lager dan in het tweede kwartaal een jaar geleden, een gevolg van de opschorting van de boringen in de Golf. Ook was het bedrijf 2,1 miljard dollar kwijt aan herstel van de milieuschade en compensatie voor bedrijven en particulieren. Het aandeel BP daalde vanmorgen op de beurs in Londen 2,5 procent in waarde. (AP)

Britse economie groeit met 0,2 procent in Q2

Londen. De Britse economie is in het tweede kwartaal met 0,2 procent gegroeid. Dat voorlopige cijfer heeft het Britse bureau voor de statistiek vanmorgen bekendgemaakt. Oorzaken van het geringe herstel, dat volgt op een kwartaal met een groei van 0,5 procent, zijn onder andere de kernramp in Japan en de extra bank holiday voor het huwelijk van prins William. In het weekend had minister van Handel Cable al voorgesteld het stimuleringsprogramma van de Bank of England uit te breiden. Minister van Financiën Osborne heeft belastingverlaging voor bedrijven gesuggereerd. Maar premier Cameron zei gisteren dat „geen enkel land zich nog een fiscale stimulans kan veroorloven”. (AP)

Indiase renteverhoging hoger dan verwacht

Mumbai. De centrale bank van India heeft vandaag de rente verhoogd van 7,5 naar 8 procent, in een poging de almaar stijgende inflatie te beteugelen. De verhoging was de elfde sinds maart vorig jaar, en was een kwart procentpunt hoger dan verwacht. Volgens de Reserve Bank of India was de maatregel nodig omdat ook de inflatie hoger was dan verwacht. In juni bedroeg die 9,44 procent, ruim het dubbele van het plafond dat de bank aanhoudt. De bank erkent dat „er tekenen zijn dat de economische groei begint te matigen”, maar geeft toch de voorkeur aan het bestrijden van de inflatie. (Reuters)

Verkoop De Beers 33 procent gestegen

Johannesburg. De Beers heeft in de eerste helft van dit jaar voor 33 procent meer aan ruwe diamanten verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Het Zuid-Afrikaanse bedrijf heeft dit jaar 15,5 miljoen karaat aan diamanten gedolven, tegenover 15,4 miljoen in de eerste helft van vorig jaar. De verkoop steeg van 2,63 miljard dollar vorig jaar tot 3,49 miljard dollar dit jaar, het gevolg van groeiende vraag in China en India en onverwacht grote vraag in de VS. (AP)