Kortkolom buitenland

Twee Palestijnen in Gaza terechtgesteld

Gaza. De moslimfundamentalistische Palestijnse organisatie Hamas heeft in de Gazastrook gisteren twee Palestijnen opgehangen die in 2004 ter dood waren veroordeeld wegens „collaboratie” met Israël. Dit jaar waren hun vonnissen in hoger beroep bevestigd. Dat staat in een mededeling van Hamas, dat de macht heeft in de Gazastrook. De twee waren eveneens schuldig bevonden aan moord. Het was de tweede keer sinds het begin van dit jaar dat in de Gazastrook Palestijnen werden terechtgesteld wegens collaboratie met Israël. (AFP)

Malta legaliseert echtscheiding

Valletta. Het Maltese parlement heeft gisteren een wet aangenomen waardoor echtscheiding legaal wordt. De wet treedt naar verwachting in oktober in werking. Het zwaar katholieke Malta is het laatste land in de Europese Unie waar echtscheiding nog niet legaal is. Premier Gonzi stemde tegen omdat hij vreest dat dit soort wetgeving de hechtheid van de familiestructuur ondermijnt. Nu is het voor Maltezen alleen mogelijk om in het buitenland te scheiden. De wet werd aangenomen met 52 stemmen voor, 11 stemmen tegen en vijf onthoudingen. De meeste wetten worden in Malta aangenomen wordt met slechts een stem verschil. (AP)

Politieactie Nigeria kost 23 levens

Lagos. In de noordoostelijke stad Maiduguri hebben Nigeriaanse militairen ten minste 23 mensen gedood na een bomaanslag door Boko Haram op zaterdag. Dat meldde mensenrechtenorganisatie Amnesty International gisteren. Bij de bomaanslag op een markt door de radicaal-islamitische Boko Haram kwamen drie soldaten om het leven. Politie en leger rukten daaropvolgend „schietend, moordend en brandstichtend” het gebied binnen, aldus Amnesty. (AFP)

Ook van Londen mag Gaddafi blijven

Londen. Ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, heeft zich aangesloten bij de opvatting dat de Libische leider Gaddafi wel de macht moet opgeven, maar zijn land niet hoeft te verlaten. Hij zei gisteren in Londen voor een ontmoeting met zijn Franse collega Alain Juppé dat Londen er wel de voorkeur aan geeft dat Gaddafi ook uit zijn land vertrekt. Eerder had Juppé al in een verschuiving van het Franse standpunt verklaard dat Gaddafi kan blijven. (Reuters, BBC)

Hercules Marokko neergestort

Rabat. Een legervliegtuig is vandaag neergestort bij Guelmim in het zuiden van Marokko. Zeker twintig van de zeventig inzittenden zijn om het leven gekomen. De Hercules C-130 vloog tegen een berg in slecht weer. Volgens een regeringswoordvoerder worden deze vliegtuigen gebruikt voor transport van soldaten maar ook van hun families. (AFP)