Kortkolom binnenland

Friezin opgepakt na dreigen op Twitter

Heerenveen. De Friese politie heeft vanochtend een 18-jarige vrouw uit Heerenveen aangehouden voor een dreigtweet. De vrouw dreigde op Twitter plaatsgenoten te doden, zei een politiewoordvoerder. De tweet werd rond 06.30 uur geplaatst, waarop een twitteraar de politie waarschuwde. De politie greep onmiddellijk in en hield de vrouw in haar woning aan. Ze wordt nu verhoord om duidelijk te krijgen waarom ze de tweet plaatste. Volgens de woordvoerder is het de eerste keer dat de Friese politie iemand oppakt voor een dreigtweet. In de tweet verwees de vrouw overigens niet naar de moorden in Noorwegen. (Novum)

Geen powerboatraces ondanks toestemming

Den Helder. De powerboatraces die begin augustus zouden plaatsvinden bij Den Helder, gaan niet door. Dat heeft de organisatie van het omstreden evenement gisteren laten weten. De organisatie van de Grand Prix of the Sea heeft te veel vertraging opgelopen met de vergunningen doordat de Waddenvereniging zich tegen het evenement verzette. De Waddenvereniging en de Stichting Landschap Noord-Holland waren naar de Raad van State gestapt om de vergunning die de provincie Noord-Holland begin deze maand gaf voor het evenement ongedaan te maken. De Raad van State gaf de milieuverenigingen gisteren ongelijk. Volgens de Raad heeft de provincie zich ervan verzekerd dat de races geen schade aanrichten aan de natuur. (Novum)

Dode bij mogelijke straatrace Utrecht

Utrecht. Bij een ongeval dat mogelijk is ontstaan door een straatrace is gisteren in Utrecht een persoon om het leven gekomen en een andere persoon gewond geraakt. Dat meldde de politie. Een verdachte is aangehouden. Het ongeval vond omstreeks 15.30 uur plaats. Twee auto’s reden met hoge snelheid naast elkaar. Een van de auto’s tikte een auto aan die er voor reed. Die botste vervolgens op een boom. Een inzittende van deze auto overleed, de ander is gewond naar het ziekenhuis vervoerd. De bestuurder van de wagen die de auto van de slachtoffers aantikte is aangehouden. De derde auto is doorgereden. De politie is nog op zoek naar de bestuurder van deze auto. (Novum)

Nieuwe bewaartermijn ov-chip moet voor 2012

Den Haag. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) geeft de openbaarvervoerbedrijven GVB, RET en NS tot het einde van het jaar om nieuwe bewaartermijnen in te voeren voor de gegevens van ov-chipkaart van studenten. Als ze dat niet doen, riskeren ze een boete, meldde het CBP vandaag. Chipkaartuitgever TLS heeft nu tot eind mei 2012 om de nieuwe bewaartermijnen in te voeren. Volgens het bedrijf is die tijd nodig om de aanpassingen door te voeren in de „complexe systemen van TLS”. Eind vorig jaar bleek uit onderzoek van het CBP dat de ov-bedrijven de wet overtreden door reisgegevens van studenten te lang te bewaren. De bedrijven zegden vervolgens toe nieuwe bewaartermijnen in te voeren. De nieuwe termijnen variëren per doel. (Novum)

Burgemeester pakt winkeldief zelf op

Hoorn. De burgemeester van Hoorn, Onno van Veldhuizen (D66), heeft zelf een winkeldief opgepakt. Een woordvoerder van de gemeente bevestigde gisteren een bericht hierover van RTV Noord-Holland. Volgens de omroep zag de burgemeester vanuit zijn auto een winkelier hard voorbij rennen, achter zes jongens aan die even tevoren betrapt waren bij een winkeldiefstal. Met de winkelier ging hij achter de groep aan. Het lukte Van Veldhuijzen een van hen te pakken te krijgen. (Novum)