Iraniër trekt zich terug 'maar niet om Israëliër'

De Iraanse zwemmer Mohammed Alirezaei (25) heeft bij de WK zwemmen in Shanghai voor een opmerkelijk incident gezorgd. Alirezaei trok zich dit weekend terug voor de 100 meter schoolslag waarin ook de Israëlische zwemmer Gal Nevo uitkwam.

De politieke verhoudingen tussen Iran en Israël zijn de laatste jaren slecht. Iran erkent Israël niet en verbiedt ieder contact met het land. Alirezaei zei vandaag tegen persbureau AP dat zijn terugtrekking niet politiek gemotiveerd was.

„Mijn vlucht was precies de dag voor mijn wedstrijd, dus ik was moe en slaperig, ook omdat ik lang moest wachten op mijn visum”, zei de schoolslagzwemmer. Alirezaei zei dat hij er „geen problemen” mee heeft om tegen Israëliërs te zwemmen. Bij de junioren deed hij dit ook, vertelde hij.

Bij de Olympische Spelen van 2008 in Peking was Alirezaei betrokken bij een vergelijkbaar voorval. Hij mocht toen van het olympisch comité van Iran niet starten in de series, omdat hij in dezelfde heat zou zwemmen als de Israëliër Tom Beeri.

Alirezaei zei dat het toeval is dat hij zich heeft teruggetrokken voor twee races waarin ook Israëliërs uitkwamen. De directeur van de internationale zwembond FINA, Cornel Marculescu, gaat het Iraanse team om een verklaring vragen.

De Israëliër Nevo: „De FINA moet er iets aan doen, want het schendt het aanzien van het toernooi.” Bij de Spelen in 2004 deed zicht ook een incident voor. Een Iraanse judoka trok zich terug voor een duel tegen een Israëliër. (AP)