IMF roept VS op schuldenplafond te verhogen

Caption: NEW YORK, NY - JULY 26: Christine Lagarde, Managing Director of the International Monetary Fund (IMF), delivers a speech on "Challenges and Opportunities for the World Economy and the IMF" at the Council on Foreign Relations on July 26, 2011 in New York City. Lagarde discussed both the Greek and U.S. debt crises. Mario Tama/Getty Images/AFP
Caption: NEW YORK, NY - JULY 26: Christine Lagarde, Managing Director of the International Monetary Fund (IMF), delivers a speech on "Challenges and Opportunities for the World Economy and the IMF" at the Council on Foreign Relations on July 26, 2011 in New York City. Lagarde discussed both the Greek and U.S. debt crises. Mario Tama/Getty Images/AFP Het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds tijdens een toespraak in New York. Foto AFP / Mario Tama

Als het Amerikaanse schuldenplafond niet wordt verhoogd zal dat niet alleen serieuze gevolgen hebben voor de Amerikaanse economie, maar ook de wereldeconomie. Dat zegt het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds, Christine Lagarde.

In haar toespraak riep Lagarde de Amerikaanse politiek op dezelfde ‘politieke moed’ te tonen als de Europese politieke leiders, die vorige week een aantal maatregelen troffen om de schuldencrisis in Europa te lijf te gaan.

President Barack Obama en de top van de Republikeinse partij hebben een patstelling bereikt in de onderhandelingen over de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond. De Amerikaanse overheid zal na 2 augustus, als er geen overeenkomst wordt bereikt, niet meer aan haar betalingsverplichtingen kunnen voldoen.

Kredietbeoordelaars Standard & Poor’s en Moody’s hebben al aangegeven dat de kredietwaardigheid van de VS wordt verlaagd als het schuldenplafond niet wordt verhoogd.

Volgens een rapport van het IMF spelen Amerikaanse staatsobligaties een centrale rol op de wereldwijde financiële markten. De obligaties werden lange tijd gezien als de veiligste investering ter wereld. Als de Amerikaanse overheid niet langer de rente op deze obligaties kan betalen, kan het snel gedaan zijn met het vertrouwen in deze waardepapieren.