Hoe kwam hij aan de ingrediënten?

Al vroeg kiest Breivik voor de productie van ANFO-springstof, het soort explosief dat ook is gebruikt door de Baader-Meinhofgroep en dat is ingezet voor de aanslag op het Murrah-gebouw in Oklahoma (1995). ANFO (ammoniumnitraat-fuel oil) bestaat uit fijngemalen ammoniumnitraat (een gangbare kunstmest) waarin 7 procent dieselolie is opgezogen. Breivik beschrijft geërgerd hoe de Europese Unie alles doet om het ammoniumnitraat, dat nu eenmaal onmisbaar is in de landbouw, minder explosief te maken. De korrelstructuur is veranderd en er is inert calciumcarbonaat (krijt) aan toegevoegd. Maar, onthult Breivik na doeltreffende experimenten, de maatregelen zijn onvoldoende. De stof is nog steeds explosief. Hij geeft aan waar de juiste soort kunstmest te koop is en waarschuwt tegen de aankoop van ureumnitraat, dat steeds meer als ongevaarlijk substituut wordt aangeboden. Het makkelijkst is het als je wordt erkend als landbouwer, dan zijn de zakken ammoniumnitraat nog dezelfde week in huis. Maar ammoniumnitraat wordt ook aangeboden als zogenaamd ‘koudmakend mengsel’.