Gele draak wijst de weg

In de zee van websites over Shanghai valt smartshanghai.com op. Gedrukte reisgidsen en lijstjes van restaurants, hotels en ook de kaarten van Shanghai zijn doorgaans verouderd op de dag van verschijning. Het Engelstalige Chinese team achter deze site houdt de voortdurende veranderingen in de stad nauwgezet bij en garandeert dat vermelde restaurants, bars en hotels nog bestaan en dat de plattegronden actueel zijn. Ook zeer geschikt voor studenten die tijdelijk onderdak, Chinese en buitenlandse vrienden, taalcursussen en eetgelegenheden zoeken, waar je voor minder dan 7 euro per dag kan ontbijten, lunchen en dineren.

geledraak.nl van Marilou den Outer in Haarlem is een Nederlandstalig luik naar China en onder ‘Geledraakse favorieten’ staan alle interessante nieuwssites. Enkele daarvan (China Digital Times, China Media Project) zijn in China onbruikbaar, want geblokkeerd. Dat geldt ook voor Facebook, Twitter en YouTube. Voor Chineestaligen is Weibo (de Chinese variant van Twitter) op sina.com een uitkomst.

Bezitters van een iPhone in Shanghai gebruiken de apps MetroNavSH, Shanghai Taxiguide (met tweetalige adreskaarten) en Qingwen (woordenboek) om de weg te vinden in de urban jungle. (OG)