Gekken

Ik zeg: laten we nu dan ook consequent blijven.

Hup, het dreigingsniveau omhoog naar code rood, bodyscanners bij alle ferry’s en veerponten, flesjes inleveren bij de ingang van de boot, een totaalverbod op vrijmetselaarskledij, Tjibbe Joustra die alle kerken in de gaten houdt, radicale priesters op het eerste vliegtuig het land uit, een Verwijsindex voor criminele Noren, geen Scandinavische studenten meer naar de TU, en natuurlijk een immigratiestop voor mensen uit het Hoge Noorden.

Het werd eens tijd.

En niet te vergeten: laten we, vanaf nu, minimaal tien jaar lang onafgebroken debatteren over de verrechtsing van de samenleving – in Nederland en Europa. Ik wil films zien over de tsunami van rechts-populisten, met vage beelden van prekende Berlusconi’s en Dewinters. Ik wil columns en boeken lezen over de Schijn-elite van de Vrije Markt. Ik wil debatten, congressen en Rondom Tiens over een verbod op de Bijbel en het verzamelde werk van John Stuart Mill. Ik wil lijvige rapporten over radicaliserende PVV’ers. Kosten-batenanalyses van rechtse stemmers. Opiniepeilingen waaruit blijkt dat de vrijmetselarij als het grootste gevaar van onze beschaving wordt gezien. Een belasting op stropdassen. Inburgeringscursussen voor Telegraaf-lezers. Een subsidiestop voor Wakker Nederland. Minstens 35 procent marxistische strijdliederen op iedere zender. En, als het even kan, het gelijkheidsbeginsel vervangen door een artikel waarin staat dat de socialistische traditie in Nederland Leitkultur is.

Wir sind alle PvdA’er!

En mocht er dan worden tegengesputterd, dan richten we gewoon een tuigdorp in – speciaal voor rechtse mensen. Kritiek noemen we ‘politiek correcte prietpraat’ en protesten heten voortaan ‘demonisering’. De columns van Thomas von der Dunk komen in een vrijdenkersruimte te hangen, en de cartoons van Jos Collignon plakken we allemaal achter ons raam. En VVD’ers in toga laten we iedere zes jaar solliciteren naar hun baan.

En mocht er dan, onverhoopt, ergens tussen nu en 2084 een Griekse boeddhist, uit naam van Zeus, met een verwijzing naar Plato, geïnspireerd door GroenLinks, een aanslag plegen op de Ikea in Delft, dan kunnen we in ieder geval zeggen: we hebben er alles aan gedaan. Gekken hou je altijd.

Rob Wijnberg

    • Rob Wijnberg