Geert Wilders verdedigt zich tegen kritiek na aanslagen in Noorwegen

„Dat de strijd tegen islamisering door een psychopaat op gewelddadige wijze wordt misbruikt is walgelijk en een slag in het gezicht voor de wereldwijde anti-islambeweging.” Dat schrijft Geert Wilders in een verklaring die hij vanmorgen heeft uitgegeven. „Het vervult me met walging dat de dader naar de PVV en mij verwijst in zijn manifest”, aldus de PVV-leider.

Volgens Wilders, die de afgelopen dagen alleen via korte statements had gereageerd op de aanslagen, maakt het manifest van Breivik duidelijk dat het gaat om „een waanzinnige”. „Hij wil samenwerken met Al-Qaeda (waar hij grote bewondering voor koestert), hunkert naar het opblazen van steden, droomt van ridders die zichzelf op chirurgische wijze mutileren en wil zijn held Karadzic ontmoeten.”

Wilders stelt dat de PVV „diep geschokt” is door de moord op tientallen Noren. De politie in Noorwegen stelde het aantal slachtoffers gisteren bij van 93 naar 76. Bij de bomaanslag in de hoofdstad Oslo vielen acht doden, op het eiland Utøya, waar de sociaal-democratische Arbeiderspartij een zomerkamp hield, vielen 68 slachtoffers.

Wilders’ verklaring komt nadat opiniemakers hem hebben opgeroepen om zich duidelijker uit te spreken over zijn strijd tegen de islam. Zo schrijft columnist Bas Heijne vanochtend in nrc.next en vandaag in deze krant: „Het wordt tijd dat Wilders uitlegt hoe hij zijn strijd tegen de ondergang van Europa precies vorm wil geven, en wat hij als uitkomst voor ogen heeft.”

Wilders stelt dat hij en de PVV niet verantwoordelijk zijn „voor een eenzame verknipte idioot die de vrijheidslievende anti-islamiseringsidealen op gewelddadige manier misbruikt, hoe graag sommigen dat ook zouden willen”. „Wij zijn democraten in hart en nieren. De Partij voor de Vrijheid heeft nooit en te nimmer opgeroepen tot geweld en zal dat ook nooit doen. Wij geloven in de kracht van de stembus en de wijsheid van de kiezer. Niet in bommen en pistolen.” De PVV zal volgens hem op „een democratische en geweldloze manier tegen de verdere islamisering van onze samenleving” blijven strijden. „Het behoud van onze vrijheid en veiligheid is ons enige doel.”

Breivik heeft gisteren tijdens de hoorzitting van de rechtbank, achter gesloten deuren, gezegd dat „in zijn organisatie nog twee cellen” actief zijn. De politie sluit die mogelijkheid niet uit, maar acht de kans groot dat de man alleen heeft geopereerd. In Groot-Brittannië wordt onderzocht of hij banden had met extreemrechtse groepen.

Breivik blijft de komende vier weken in geïsoleerde hechtenis. Hij heeft zijn daden bekend, maar acht zich niet verantwoordelijk. De advocaat van Breivik zei vanmiddag: „De hele zaak wijst erop dat [zijn cliënt] geestelijk gestoord is”.

Breiviks vader, die vijftien jaar geen contact heeft gehad met zijn zoon, zei dat hij had gewild dat zijn zoon zichzelf had gedood in plaats van die onschuldige slachtoffers.

De politie, bekritiseerd wegens het trage optreden, heeft Breivik in maart even in de gaten gehouden toen hij bij een omstreden Pools bedrijf een grote hoeveelheid chemicaliën kocht. Er was echter onvoldoende reden voor een onderzoek.

In Het Nieuws: pagina 4-9