De Jager corrigeert opmerking Rutte - maar ‘bankenparticipatie blijft te rooskleurig’

Minister Jan Kees de Jager. Foto NRC / Roel Rozenburg

Volgens minister Jan Kees de Jager van Financiën is er geen verschil van mening tussen Nederland en de rest van Europa over de hulp aan Griekenland. In een brief legt hij uit hoe het kan dat premier Rutte een ander bedrag noemde dan zijn collega’s. Dit meldt de NOS.

De Jager wil met een brief aan de Kamer de verwarring wegnemen die ontstond toen premier Rutte een lager bedrag noemde dan zijn Europese collega’s.

Rutte noemde een bedrag van 109 miljard euro wat volgens hem inclusief een bijdrage van banken en andere financiële instellingen zou zijn. Volgens De Jager gaan de overheden 109 miljard betalen, waar de bijdrage van de private sector nog bovenop komt.

De helft van het bedrag wordt voorgeschoten door Europese belastingbetalers, de rest door de banken. Daar wringt volgens NRC’s economieredacteur Melle Garschagen ook de schoen.

“Het plan is met de brief van De Jager niet gewijzigd, alleen de Tweede Kamer wilde verheldering over de uitleg ervan. Die is nu gegeven door De Jager en uiteindelijk moet Rutte nu toch een draai maken. De bijdrage van banken is maximaal 54 miljard euro, maar het is nog volkomen onzeker of dat ook lukt en de regering gaat in de uitleg van het reddingsplan, ook in de brief van De Jager, uit van volledige participatie van de banken, terwijl dat nog absoluut niet gegarandeerd is.” - Melle Garschagen, NRC

Ook is het volgens Garschagen niet duidelijk of die participatie de investeringen waard is:

“Uit de brief blijkt dat Europese regeringsleiders heel graag willen dat banken bijdragen. Ze zijn zelfs bereid tot 2014 37 miljard euro uit te geven aan garanties en bankensteun, om de bijdrage mogelijk te maken. De vraag is: is die betrokkenheid van de banken echt nodig, of is dat omdat Nederland en Duitsland dat per se wilden?” - Melle Garschagen

Rutte over het bedrag:

‘Onhandig en genant’

Oppositiepartijen PvdA en D66 noemen de spraakverwarring ‘onhandig’ en ‘genant’. Tweede Kamerlid Ed Groot van de PvdA zegt tegen de NOS dat het ‘strakker en beter’ had gekund. Zijn collega Wouter Koolmees gaat ervan uit dat Rutte en De Jager een fout hebben gemaakt:

“Niet meer dan dat, maar wel erg onhandig. De discussie daarover geeft een kras in het vertrouwen in de euro en dat is slecht.” - Wouter Koolmees bij de NOS

Groot wil nog wel weten hoe het na 2014 gaat met de leningen aan Athene. Volgens hem loopt de rekening voor belastingbetalers hoger op dan voor banken en wilde Rutte het beeld schetsen dat de overheid en de private sector in gelijke mate voor de steun opdraaien. Groot betwijfelt dat.

Lees de brief van minister De Jager aan de Tweede Kamer hier.