Geen onderzoek naar Nederlandse link Anders Breivik

Caption: EDS NOTE: IMAGE HAS BEEN DIGITALLY ALTERED BY THE ORIGINAL SOURCE TO REMOVE THE BACKGROUND - This image shows Anders Behring Breivik from a manifesto attributed to him that was discovered Saturday, July 23, 2011. Breivik is a suspect in a bombing in Oslo and a shooting on a nearby island which occurred on Friday, July 22, 2011. The Norwegian news agency NTB said Breivik wrote a 1,500-page manifesto before the attack in which he attacked multiculturalism and Muslim immigration. The document, which contained this and other photos, also described how to acquire explosives. (AP Photo/via Scanpix) Schermbeeld uit het manifest van politiek terrorist Anders Behring Breivik .Foto AP / Scanpix

De Nederlandse politie en justitie zullen geen onderzoek doen naar mogelijke Nederlanderse gelijkgezinden van Anders Behring Breivik. De Noor heeft bekend schuldig te zijn aan de twee aanslagen in Noorwegen van afgelopen vrijdag waarbij 76 mensen omkwamen.

Tegenover RTL Nieuws laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie weten dat er geen verzoek uit Noorwegen is ontvangen om een dergelijk onderzoek te starten.

In zijn manifest (video) beweert Breivik dat een Nederlander betrokken was bij de oprichting van een geheime internationale organisatie, waarvan hij lid was, dat de wapens op wil nemen tegen moslims in Europa.

De inlichtingendienst AIVD heeft na de aanslagen Oslo en op het eiland Utøya contact gehad met de Noorwegen, maar wil daar verder niets over kwijt behalve dat dit “altijd gebeurt in Europees verband als er een aanslag heeft plaatsgevonden”. De ministeries van Binnenlandse Zaken en Veiligheid & Justitie zien geen aanleiding voor een onderzoek als het de politie, het OM en de AIVD daar de noodzaak niet van inzien.

Groot-Brittannië, België en Duitsland doen doen wel onderzoek naar een mogelijke link tussen de Noorse politieke terrorist en extreem-rechtse bewegingen. Volgens Breivik zou de geheime organisatie ‘Pauperes Commilitones Christi Templique Solomonici’ vertegenwoordigers uit acht Europese landen tellen.