En het woord van de dag is: ambitie

De Feyenoord-supporters hebben hun nieuwe trainer mild positief ontvangen.

Van de directie moeten ze even niets hebben.

Ambitie. Dat woord klonk gisteren vaak in de Kuip, waar Ronald Koeman (48) zijn eerste werkdag beleefde als trainer van Feyenoord. Koeman werd mild positief ontvangen bij zijn eerste training op trainingscomplex Varkenoord, waar ongeveer zeshonderd supporters op af waren gekomen. Veel fans zijn de recente ontwikkelingen nog niet vergeten, getuige ook het spandoek met de tekst: ‘Namens de 5 procent: Koeman succes! Nu de rest nog. Vóór Feyenoord, tegen de directie en RvC [Raad van Commissarissen, red.]’.

Koeman tekende een contract voor een jaar – hij is de eerste die zowel als speler en als trainer gewerkt heeft bij de traditionele topclubs Ajax, Feyenoord en PSV – en is de opvolger van Mario Been, die half juli opstapte nadat het merendeel van de spelersgroep het vertrouwen in hem had opgezegd. De supporters verwijten de directie een gebrek aan ruggengraat, omdat de spelers kennelijk het beleid bepalen bij de club. En ja, diezelfde spelers werden vorig seizoen slechts tiende in de eredivisie.

Zo is daar Willem, die al 63 jaar supporter is van Feyenoord en vrijwel geen training overslaat. Luid en duidelijk voor iedereen die het horen wil, maakt hij zijn ongenoegen kenbaar. „Dit is een schande”, vindt hij. „De spelers moeten zich schamen.” Op Been is hij kritisch: „Mario was geen goede trainer. Hij kon de spelers niet meer motiveren. Je zag de spelers nauwelijks meer oefenen op vrije trappen en corners.”

Nu is er een nieuwe trainer met frisse ideeën. Martin van Geel, de nieuwe technisch directeur, zocht naar een autoriteit, iemand met ervaring, een trainer die spelers beter maakt en een team optimaal kan laten functioneren. En hij moest ambitie hebben. Als eerste probeerde Van Geel de clubloze Louis van Gaal te strikken. Hij kreeg echter een negatief antwoord van de trainer, die in deze fase van zijn carrière wacht op een functie als bondscoach.

Daarna kwam Koeman in beeld. Een coach met ambitie, zoals hij zelf zegt. Maar de oud-international is ook een trainer die nog nooit zijn contract uitdiende, omdat hij matig presteerde óf plotseling een andere uitdaging vond. „Als trainer heb ik niet vaak voor de makkelijkste weg gekozen”, zei Koeman daarover.

Feyenoord past wat dat betreft prima bij Koeman, die geassisteerd wordt door de oud-spelers Giovanni van Bronckhorst, Jean-Paul van Gastel en Patrick Lodewijks (keeperstrainer). Hij begint in Rotterdam aan een lastige opgave. Hoewel de schuldenlast in rap tempo wordt teruggedraaid door zakenman Pim Blokland, hét gezicht van de Vrienden van Feyenoord, zal er weinig geld zijn voor nieuwe aankopen, terwijl het publiek hunkert naar nieuw succes. „Onze aanval is qua bezetting het geringste”, zei Koeman. „Ik zou daar iemand kunnen gebruiken. De club moet zeggen of dat kan. Er zijn geen toezeggingen gedaan, nee. Als er niets mogelijk is, dan gaan we het met deze groep doen.”

Koeman, die middenvelder Leroy Fer hoopt te behouden, hoefde niet lang na te denken over Feyenoord. Na een gesprek van drieënhalf uur, waarin de coach werd geïnformeerd over de mogelijkheden én onmogelijkheden, waren beide partijen er snel uit. Over financiën ging het nauwelijks. „Ik had eerder al gezegd terug te willen keren als trainer”, zei Koeman, die anderhalf jaar als analist vanaf de zijlijn toekeek. „Uiteindelijk gaf mijn ambitie de doorslag. Feyenoord is een club die groot is en groot blijft.”

Koeman hoefde daarvoor alleen om zich heen te kijken op zijn eerste training. Honderden supporters waren ervan getuige, net als tientallen journalisten, die later aanschoven bij de persconferentie. „Ik geloof erin dat we kunnen verrassen”, oordeelde Koeman. „Ik ga me nog niet wagen aan een voorspelling, maar er is genoeg talent en kwaliteit aanwezig om er een mooi seizoen van te maken. Er zit genoeg rek in deze groep.”

Waarom dan geen meerjarig contract? „In het hedendaagse voetbal is het niet verkeerd om voor één jaar te tekenen”, vindt Koeman. „Laten we eerst – van beide kanten – kijken hoe de samenwerking loopt, dan zien we daarna of we verder gaan.” Dan, met een knipoog: „Ik dien nu in elk geval mijn contract uit.”