Eigen bijdrage GGZ verlaagd naar 200 euro

Demonstratie vorige maand op het Malieveld tegen de voorgenomen bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg. Foto NRC / Roel Rozenburg Demonstratie vorige maand op het Malieveld tegen de voorgenomen bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg. Foto NRC / Roel Rozenburg

De eigen bijdrage voor de psychiater of psychotherapeut gaat omlaag van 275 naar tweehonderd euro per jaar. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Voor behandelingen tot honderd minuten in de zogeheten tweedelijnszorg geldt een eigen bijdrage van honderd euro per jaar. Ook blijft de zogeheten ‘behandeling kort’ in het basispakket.

De bewindsvrouw komt hiermee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer. Die had de minister vlak voor het zomerreces per motie had gevraagd om de meest kwetsbare groepen die gebruikmaken van de geestelijke gezondheidszorg te ontzien, onder meer door een verlaging van de eigen bijdrage.

Mensen die gedwongen worden opgenomen in een psychiatrische inrichting of in een crisis verkeren, hoeven geen eigen bijdrage te betalen. Dat geldt ook voor jongeren tot 18 jaar.
Deze maatregelen kosten de minister 51 miljoen euro. Zij betaalt dat door het tarief van langdurige behandelingen te verlagen.

Schippers voerde de afgelopen maanden felle debatten met de Tweede Kamer over de bezuinigingen van 600 miljoen euro op de geestelijke gezondheidszorg. Eerder verlaagde zij al de eigen bijdrage van 295 naar 275 euro. Patiënten en medewerkers van de geestelijke gezondheidszorg protesteerden vorige maand in Den Haag tegen de eigen bijdrage.

    • Marije Willems