Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

EHEC-uitbraak is voorbij

A salat is served in a restaurant in the northern German city of Hamburg on June 10, 2011. Germany identified contaminated sprouts as the source of the enterohaemorrhagic E. coli (EHEC) bacteria outbreak that has claimed the lives of at least 30 people, the head of the national public health institute said on June 10, 2011. As a result, the government lifted a warning against eating raw tomatoes, lettuce and cucumbers which had dealt a stinging blow to farmers at the peak of the fresh produce season in Europe. AFP PHOTO / CHRISTIAN CHARISIUS GERMANY OUT
A salat is served in a restaurant in the northern German city of Hamburg on June 10, 2011. Germany identified contaminated sprouts as the source of the enterohaemorrhagic E. coli (EHEC) bacteria outbreak that has claimed the lives of at least 30 people, the head of the national public health institute said on June 10, 2011. As a result, the government lifted a warning against eating raw tomatoes, lettuce and cucumbers which had dealt a stinging blow to farmers at the peak of the fresh produce season in Europe. AFP PHOTO / CHRISTIAN CHARISIUS GERMANY OUT De EHEC-uitbraak heeft aan 52 mensen het leven gekost. Foto AFP / Christian Charisius

Het Robert Koch Instituut, het Duitse centrum voor ziektebeheersing, heeft verklaard dat de EHEC-uitbarsting voorbij is. De afgelopen drie weken, de incubatietijd van de ziekte, is er niemand ziek geworden.

Zeker 4.321 mensen werden ziek van de EHEC-bacterie en in totaal heeft de uitbarsting aan 52 mensen het leven gekost, vijftig in Duitsland, een in Zweden en een in de Verenigde Staten. Daarmee is het de dodelijkste uitbarsting van EHEC ter wereld.

De EHEC-bacterie leidde tot een ongekend aantal mensen dat complicaties opliep die tot nierfalen konden leiden. Van de 4.321 zieken kregen 852 mensen te maken met de complicatie, HUS genaamd.

De EHEC-besmetting kon worden teruggeleid tot kiemgroenten die afkomstig waren van een boerderij nabij Hamburg. Later maakten de Europese autoriteiten bekend dat fenegriekzaden uit Egypte vermoedelijk de bron van de besmetting waren.