Duitse Voskuil wordt niet vervolgd voor roman

Een Duitse schrijver publiceerde een satirische roman over zijn werk en werd ontslagen. De arbeidsrechter heeft nu geoordeeld dat dat ten onrechte was.

De 51 jarige Jurgen Bücker verloor zijn baan bij het Duitse meubelbedrijf Bauformat met het uitkomen van zijn romandebuut Wie de hel vreest, kent het kantoor niet. De hoofdpersoon Jockel Beck vertelt in deze roman op spottende wijze over zijn werk en collega’s. Zo is zijn chef-junior een angsthaas die geen vervelend nieuws durft te brengen en is de intelligentie van een vrouwelijke collega omgekeerd evenredig met haar cupgrootte. Het meubelbedrijf voelde zich persoonlijk aangevallen door dit boek en ontsloeg Bucker vanwege het schaden van de goede naam en de bedrijfsvrede. Verschillende collega’s meldden zich ziek na het lezen van het boek en één moest zelfs in medische behandeling, zo meldt het Belgische tijdschrift Knack. De arbeidsrechtbank heeft echter geoordeeld dat de auteur zich op zijn artistieke vrijheid kan beroepen en dat zijn ontslag moet worden ingetrokken. De schrijver heeft echter inmiddels een nieuwe baan gevonden bij een concurrerend meubelbedrijf.

    • Liesbeth Beneder