Deutsche Bank krijgt duo aan de leiding

Duitslands grootste bank, Deutsche Bank, krijgt een tweekoppige leiding. Daarmee heeft het concern de slepende kwestie over de opvolging van scheidend topman Josef Ackermann voorlopig opgelost. Ackermann, die in mei volgend jaar vertrekt, zal benoemd worden tot voorzitter van de Raad voor Commissarissen van de bank.

Ackermann wordt opgevolgd door de in India geboren Anshu Jain en de Duitser Jürgen Fitschen. Jain is nu nog de baas van de zakenbankdivisie van Deutsche Bank. Fischer is hoofd van de regio’s van de bank. Financieel bestuurder Stefan Krause zei vanmorgen in een toelichting op de halfjaarcijfers dat Deutsche Bank de komende tien maanden zal gebruiken om het duo klaar te stomen voor hun nieuwe functie.

Krause leidde vanmorgen de conference call waarbij de resultaten van Deutsche Bank werden gepresenteerd. De bank heeft een 6 procent hogere nettowinst over het tweede kwartaal bekendgemaakt. De omzet werd gestuwd door de zakelijke bankactiviteiten die een daling van de inkomsten uit de effectenhandel compenseerden.

De nettowinst kwam uit op 1,23 miljard euro, tegen 1,16 miljard euro een jaar eerder. De omzet uit de zakenbank, die traditioneel de grootste bijdrage aan de winst levert, steeg tot 4,9 miljard euro (tegenover 4,7 miljard euro een jaar geleden). Ondertussen steeg ook de omzet van de consumentenbank en de vermogensbeheeractiviteiten, wat met name veroorzaakt wordt door een reeks overnames die het profiel van de onderneming moeten diversifiëren.

De zogenoemde Tier-1-ratio, het kernvermogen van de bank uitgedrukt als percentage van het vreemd vermogen, kwam aan het einde van het tweede kwartaal uit op 14 procent, hoger dan de 13,4 procent aan het einde van het eerste kwartaal. Dat is een gezonde solvabiliteit.