Dennie met zijn hond: 'Liberty, alles ist okee!'

‘Liberty!” roept veteraan schlagerzanger Dennie Christian naar zijn hondje als rappers Ali B en Yes-R zijn huis betreden, „Liberty, alles ist okee!”

Ali B op volle toeren – op herhaling – zit niet alleen vol hilarische momenten, maar ontroert ook oprecht; zowel in het getoonde werk om elkaars liedje op een eigen manier te vertolken als in ‘achterafgesprekjes’ die tussendoor zijn gemonteerd. Veertigplussers kennen Dennie wellicht nog van het in de jaren tachtig veelvuldig afdalen, al dan niet in strakke witte pantalon, van de showtrap in Op Volle Toeren. Ali B vraagt aan Dennie waarom hij niet in Nederland woont. Als Dennie vertelt dat dat zou kunnen komen doordat hij Duits is, analyseert Ali B achteraf geschokt op camera: „Hij is een échte Duitser. Geen verhuisde Duitser, maar een échte.”

Het programma brengt op het eerste oog onverenigbare werelden en personen samen; het wedstrijdelement ‘kunnen wij ons elkaars lied eigen maken?’ zorgt dat je blijft kijken. Ali B heeft een houding, een humor en een talent waar je u tegen zegt; het is te hopen dat hij op tv blijft.

In de nieuws- en actualiteitenrubrieken kwamen gisteravond motieven en achtergronden van de Noorse terrorist aan bod. Daarnaast was er ruimte voor de persoonlijke verhalen van mensen die de dader van dichtbij aan het werk hadden gezien en zelf aan de dood waren ontsnapt. Het nieuws over Anders Breivik en het nieuws over het leed wat hij heeft aangericht waren zo’n hartverscheurende combinatie dat het bijna niet om aan te zien was. Als de Noorse premier aanbelandt bij de zinsnede „veel mensen die ik ken”, is de manier waarop hij zijn tranen de baas probeert te blijven genoeg om te begrijpen wat Noorwegen te verduren heeft.

Geen herhaling, zoals Ali B op Volle Toeren, maar wel onderdeel van de zomerprogrammering is de talkshow Ze is van mij, naar een idee van Maxim Hartman. Medepresentator Waldemar Torenstra en Hartman hadden psychiater Bram Bakker en comedian Roué Verveer te gast. Het is zo zeldzaam dat vier heteroseksuele mannen op televisie drie kwartier over vrouwen praten, en daarmee zo’n onbeschaamd kijkje bieden in mannenbrein en mannenlichaam, dat ik er geen enkel moreel commentaar op kan hebben.

De vaste rubrieken, zoals ‘de man als aap’, waarbij Verveer werd ingedeeld bij de chimpansees en Bakker bij de orang-oetans („die zitten meestal uitdrukkingsloos voor zich uit te murmelen”) en ‘mooie vrouwen kijken’ zijn grappig gekozen en ontlokken de mannen interessante uitspraken, voor kijkende vrouwen vaak niet minder dan een openbaring. Zo zei Bakker over Pamela Anderson: „Nee, hier zou ik niks mee willen. Je wilt toch ook de fantasie hebben dat ze intelligent is”.

Cabaretier Sanne Wallis de Vries vervangt tv-recensent Hans Beerekamp tijdens diens vakantie.

    • Sanne Wallis de Vries