Sms’jes vanaf Utøya: ‘Mama, er gaan hier mensen dood!’

Caption: In this photo taken by Vergard M. Aas, a Norwegian crime reporter who responded to the scene of a mass shooting on Utoya Island, Norway, victims lie near the shoreline approximately one hour after police say a man dressed as a police officer gunned down youths as they ran and even swam for their lives at a camp which was organized by the youth wing of the ruling Labor Party, Friday July 22, 2011. Police say the suspect in this shooting set off a fatal explosion hours earlier in the Norwegian capital of Oslo, ( Photo/Presse 3.0, Vegard M. Aas) Op de oever van Utøya waren vrijdag slachtoffers te zien van de massale schietpartij waarbij 68 mensen omkwamen. Foto AP / Vegard M. Aas

“Ik houd van je, ook al misdraag ik me soms’. Het is een van de vele berichten die de zestienjarige Julie Bremnes vrijdag naar haar moeder Marianne stuurde.

Julie bevond zich op dat moment op het Noorse eiland Utøya waar Anders Behring Breivik een moordpartij aanrichtte waarbij 68 mensen op een jeugdkamp van de Noorse Arbeiderspartij omkwamen. Zij overleefde de aanslag.

De Noorse krant VG publiceerde de emotionele sms-wisseling tussen moeder en dochter. De BBC zette deze overzichtelijk onder elkaar, hieronder een fragment: