De Mac voelt een beetje als iPhone

Lion, de nieuwste versie van Apple’s besturingssysteem OS X, laat de computer met een paar trucjes meer op een smartphone lijken. Het draait om gebaren, apps en het Control-S syndroom.

Bent u een natuurlijke scroller? Of juist een traditionele schuiver?

Deze levensvraag moet elke gebruiker beantwoorden die voor het eerst Mac OS X Lion opstart. In het nieuwe besturingssysteem voor Apple computers (Macs) verschuiven de vensters namelijk zoals op een smartphone – alsof je een papiertje een zet geeft. Terwijl het op de computer al tientallen jaren net andersom gebeurt: je trekt de scrollhendel naar beneden en het document verschuift naar boven. Probeer maar.

OS X 10.7 Lion – de naam van een katachtige is een traditie die al tien jaar bestaat – gaat er vanuit dat aanraakbewegingen anno 2011 natuurlijker aanvoelen dan oude muisgewoonten. Apple rekent erop dat je een trackpad bij de hand hebt die multi-touch gebaren begrijpt, net als op iPhones. Zo kun je met een tikje of een knijpbeweging van twee vingers inzoomen in een webbrowser, een foto roteren en tussen applicaties wisselen. Het enige wat ontbreekt is een aanraakscherm.

Apple heeft in Lion veel gekeken naar iOS, het besturingssysteem van zijn iPhones en iPads. Eén zo’n trucje: houd bijvoorbeeld de letter e langer vast en er verschijnen allerlei variaties als ë, ê of è. Of neem Launchpad, een overzicht van alle programma’s, waarbij de iconen gerangschikt zijn zoals op de iPhone. Dat is vooral een optische vernieuwing, net als de manier waarop je met een veegbeweging kunt wisselen tussen schermvullende applicaties.

Nuttiger is de automatische bewaarfunctie. Programma’s en documenten onthouden zelf hoe ze afgesloten worden. Lion maakt zo een einde aan het maniakaal bewaren van documenten om te voorkomen dat je je werk kwijtraakt. In Windows-kringen heet dit het Control-S syndroom. Mac-gebruikers kennen het als de Command-S-tik.

Lion bewaart de status van de geopende documenten. Je kunt zelfs terugbladeren naar vorige versies en eerdere wijzigingen bekijken of overnemen. Deze opslagtechnologie werkt in Apple’s eigen producten zoals Pages, een alternatief voor Microsoft Word. Maar in MS Word moet je je documenten nog zelf bewaren.

Nog een nuttige verbetering is Mission Control: eindelijk een helder overzicht van alle geopende applicaties en schermen.

Lion is alleen te koop als update voor OS X 10.6, bijnaam Snow Leopard. Het is een 4 GB download (24 euro) in de Mac App Store, de webwinkel die ook al is afgekeken van de iPhone. Apple hoopt dat de softwaremarkt voor computers net zo’n succes wordt als die van zijn mobiele apparaten. Maar het zou pas echt opzienbarend zijn als de apps van de iPhone en iPad ook op een gewone desktop of laptop werken.

OS X Lion werkt alleen op nieuwere Macs (na 2006) met een 64 bit processor en meer dan 2 GB geheugen.

Lion is geen upgrade die het leven van de Mac-gebruiker ingrijpend zal veranderen. Veel mensen zal het ook te ver gaan dat Apple de scrollbar zelf weglaat – die verschijnt alleen als je een venster beweegt. Gelukkig draai je dit zelf weer terug via Systeemvoorkeuren/Algemeen. En wie toch liever traditioneel scrollt: kijk bij Systeemvoorkeuren/Trackpad.

Marc Hijink

Meer details van OS X 10.7 Lion op nrc.nl/hebben

    • Marc Hijink