De laatste foto’s van Tim Hetherington

In april dit jaar kwamen de Britse oorlogsfotograaf Tim Hetherington en zijn Amerikaanse collega Chris Hondros bij gevechten in het Libische Misrata om het leven. Newsweek publiceerde Hetheringtons laatste foto’s.

De bekroonde Britse oorlogsfotograaf Tim Hetherington werd in april gedood bij gevechten in de Libische stad Misrata, waar rebellen al weken probeerden een offensief van Gaddafi-getrouwe troepen af te slaan.

Hetherington (41) was verbonden aan het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair, won in 2007 de World Press Photo en kreeg dit jaar nog een Oscar-nominatie voor zijn documentaire film Restrepo, die het leven beschrijft op een Amerikaanse gevechtspost in Afghanistan.

De Amerikaanse fotograaf Chris Hondros, die werkte voor het fotoagentschap Getty Images, stierf aan verwondingen die hij bij dezelfde gevechten in Misrata opliep. Hetherington stierf nadat hij was getroffen door een mortiergranaat.

Negen dagen na de dood van Hetherington ontving Newsweek-fotoredacteur James Wellford een e-mail van Hetherington. Het bericht was om een of andere reden een tijdje verdwaald geraakt in de digitale wereld:

I read it at 2 a.m. on a Friday morning, still feeling numb and confused by his death. “Hey man, just checking in,” he wrote. “Crazy day today. Full on city fight. It’s an incredible story . . . and hardly anyone here.” In some strange way I felt that Tim was still reaching out to me, reminding me of the importance of his final story.

Wellford beschrijft de indruk die Hetheringtons foto’s op hem maken:

These photos, shot on Tim’s Mamiya 7 camera, before he died, evoke a tangible sense of gravity. Striking on their own, they hold immense power because we know they are his last. Tim was always compelled by war. He was driven by a profound need to be present, a desire to document the life and chaos of places like Liberia, Afghanistan, and Libya. Tim chronicled a dark side of humanity, and the pictures he left behind are extraordinary landscapes of vulnerability and trauma.

Bekijk de foto’s op de site van Newsweek.

Update: Theater De Balie laat weten dat het op op 15 september de documentaire Restrepo toont, op een avond over de beeldvorming over de War on Terror in Afghanistan. De kaartverkoop gaat morgenmiddag van start.

    • Ward Wijndelts