Commissaris Cruijff was er niet bij

Niet aanwezig zijn bij je eigen benoeming. Johan Cruijff blijft onnavolgbaar. Gisteren werd hij tijdens de bijzondere algemene aandeelhoudersvergadering in de Arena officieel benoemd tot commissaris van Ajax. De benoeming van de voormalig nummer veertien was niet unaniem. Tien van de 150 aanwezige aandeelhouders stemden tegen, drie onthielden zich van stemming. De reden van Cruijffs afwezigheid was niet bekend.

De aandeelhouders stemden in met de nieuwe raad van commissarissen, die naast Cruijff bestaat uit bedrijfsstrateeg Steven ten Have (voorzitter), televisieproducent Paul Römer, juriste Marjan Olfers en oud-voetballer Edgar Davids.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB), een van de aandeelhouders, onthield zich van stemming over Cruijff. David Tomic, econoom bij de VEB, noemt het „zeer teleurstellend” dat de 64-jarige oud-international afwezig was. „Als aanstichter van alle commotie rond Ajax had hij er moeten zijn.”

De toekomst van Ajax is deels gebaseerd op het rapport van Cruijff over de jeugdopleiding en de technische organisatie. „Wij wilden graag een mondelinge toelichting op zijn plannen. Want voor een gemiddelde aandeelhouder is er niet veel te maken van het rapport-Cruijff.” Volgens Tomic is het gebruikelijk dat een commissaris aanwezig is, als hij benoemd wordt.

Cruijff leed vorige week zijn eerste verlies. Zijn favoriet als directeur, oud-prof Tscheu La Ling, kon niet op genoeg steun rekenen van de andere commissarissen. Voorzitter Ten Have zei dat de column van Cruijff in De Telegraaf niet meer over beleidszaken van Ajax gaat. Dit omdat Cruijff als commissaris over koersgevoelige informatie beschikt. Ook zei Ten Have dat Cruijff, samen met de andere commissarissen, een vergadercursus gaat volgen.