China negeert grens

Twee Chinese gevechtsvliegtuigen hebben eind vorige maand de informele grens in de straat van Taiwan overschreden bij een achtervolging van een Amerikaans spionagevliegtuig. Het is voor het eerst dat er zich zo’n grensincident voordoet sinds 1999. Dit meldt het Britse dagblad de Financial Times, dat zich beroept op bronnen in Peking en Taipei. De Taiwanese regering, die in het verleden vaak zeer gevoelig was in zulke zaken, lijkt geen aanstoot te nemen aan het incident, dat zich op 29 juni voordeed. „Dit ging niet tussen Taiwan en China maar tussen China en de VS”, aldus een defensiebron in Taipei. Taiwan wil volgens waarnemers zijn recente toenadering tot China niet in gevaar brengen.

Het incident komt in een periode dat de spanningen in de regio rond de Zuid-Chinese Zee zijn toegenomen. Veel landen, waaronder de Filippijnen en Vietnam maken zich zorgen over de volgens hen steeds agressievere wijze waarop China zijn aanspraken op eilanden in de Zuid-Chinese Zee kracht bij zet. Op een conferentie van de ASEAN, het samenwerkingsverband van Zuidoost-Aziatische landen, op Bali hebben ministers vorige week geprobeerd een gedragscode voor alle betrokken staten op te stellen. Ook Taiwan en China hebben het met elkaar aan de stok over de soevereiniteit over eilanden in het gebied.