CDA levert nog altijd meeste burgemeesters

Het CDA mag in de peilingen met veertien zetels de zesde partij van Nederland zijn, de christen-democraten spannen nog steeds de kroon als het om het aantal burgemeestersposten gaat. Ruim een derde van alle burgemeesters is van CDA-huize, blijkt uit een gisteren gepubliceerd overzicht van het ministerie van Binnenlandse Zaken: 129 burgemeesters op een totaal van 367. Het CDA wordt gevolgd door de VVD met 95 posten en 93 voor de PvdA. Die partij heeft wel weer de meeste burgers onder zich, zo’n 5,7 miljoen. De PvdA heeft dan ook met Amsterdam, Rotterdam en Utrecht drie van de vier grote steden in handen. De VVD volgt met 4,2 miljoen burgers. D66 heeft 22 burgemeesters, GroenLinks negen, de ChristenUnie acht en de SGP zes. Vrouwelijke burgemeesters zijn met 70 stuks in de minderheid. Bij het CDA zijn 22 vrouw, net als bij de VVD. De PvdA heeft er 18, D66 en GroenLinks allebei vier. Bij de ChristenUnie en SGP ontbreken vrouwen helemaal. (Novum)