Burgemeester vaak CDA'er

Ruim een op de drie burgemeesters is een CDA’er. De partij voert de ranglijst ‘aantallen burgemeesters per partij’ aan. Na het CDA (met 129 burgemeesters) volgen de VVD (95) en de PvdA (93). Dat blijkt uit een overzicht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het CDA mag de meeste burgemeesters leveren, de meeste Nederlanders (5,7 miljoen) hebben een PvdA-burgemeester. De PvdA heeft burgemeesters in drie van de vier grote steden: Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

Van de 367 burgemeesters, zijn er 297 man (81 procent) en 70 vrouw. De partij met het grootst percentage vrouwelijke burgemeesters is GroenLinks: van de in totaal negen GroenLinks-burgemeesters zijn er vier vrouw.

Nederland telt sinds 1 januari 418 gemeenten. De 51 gemeenten met een waarnemend burgemeester zijn niet in het overzicht opgenomen, zegt een woordvoerder van Binnenlandse Zaken. Waarnemend burgemeesters worden aangesteld door de commissaris van de koningin. Een burgemeester wordt door de Kroon benoemd, doorgaans na een aanbeveling door de gemeenteraad.

Van alle partijen heeft het CDA al lange tijd het grootste aantal burgemeestersposten. Procentueel gezien daalt het aantal wel: in 1998 had 44 procent van de gemeenten nog een CDA-burgemeester.