Boos Suriname roept diplomaat terug

Suriname heeft haar tijdelijk zaakgelastigde in Nederland teruggeroepen voor overleg. De diplomaat, David Abiamofo, is zondag aangekomen in Suriname, melden Surinaamse media. Het land heeft de Verenigde Naties gevraagd Nederland te veroordelen voor een inval in het huis waar de zaakgelastigde woont, op 16 juli. „De Conventie van Wenen is duidelijk geschonden”, zegt de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin tegen de nieuwssite Starnieuws. De politie heeft eerder erkend dat ten onrechte inbreuk is gemaakt op de immuniteit van de tijdelijk zaakgelastigde door het huis binnen te gaan. De Italiaanse politie had gevraagd om de inval omdat er twee drugscriminelen zouden wonen. Het huis bleek echter alleen op naam van een drugscrimineel te staan, de diplomaat heeft het via een makelaar gehuurd. Naar eigen zeggen legitimeerde de diplomaat zich direct bij de inval, maar sloegen de agenten daar geen acht op. Nederland heeft excuses aangeboden, maar dat is voor Suriname onvoldoende. Lackin zegt zich niet in te kunnen denken dat de politie een inval doet in de woning terwijl de namen, woonadressen en telefoonnummers bekend zijn bij het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. „Wij accepteren deze vernedering niet.” Hij wil een grondig onderzoek naar het incident en daarvoor zou de diplomaat zijn teruggeroepen. Zo’n actie wordt door landen ook gebruikt om het ongenoegen uit te drukken. (Novum)