Argentijnse bondscoach weg na afgang bij Copa

Argentinië moet opnieuw op zoek naar een nieuwe bondscoach. Sergio Batista is gisteren na het teleurstellend verlopen toernooi om de Copa America in eigen land ontslagen.

De 48-jarige Argentijn is de vierde trainer in vijf jaar die de Albicelestes moet verlaten. De Zuid-Amerikaanse voetbalnatie, die in de Copa America in de kwartfinales werd uitgeschakeld door de latere winnaar Uruguay, heeft al achttien jaar geen grote landenprijs gewonnen.

Batista nam in oktober 2010 de leiding over van Diego Maradona, die een paar maanden eerder op het WK in Zuid-Afrika roemloos werd uitgeschakeld in de kwartfinale. Duitsland won met 4-0 van Argentinië en de kritiek op ‘Pluisje’ was zo groot dat een van ’s werelds beste voetballers ooit werd ontslagen.

José Pekerman stapte in 2006 voortijdig op na uitschakeling op het wereldkampioenschap in Duitsland in de kwartfinale door het gastland. Ook zijn opvolger Alfio Basile kreeg de nationale ploeg daarna niet aan de praat, net als Maradona dus.

Diens opvolger Batista, die ‘Argentinië onder 21’ op de Olympische Spelen van Peking in 2008 nog naar een gouden medaille leidde, won in zeventien duels met de hoofdmacht van Argentinië acht keer. Zes keer werd gelijkgespeeld en driemaal verloren.

In oktober beginnen de Zuid-Amerikanen aan de kwalificatiereeks voor het WK van 2014 in Brazilië. Het gastland is automatisch geplaatst voor de eindronde. Argentinië moet met een nieuwe bondscoach een lange weg afleggen om een derde wereldtitel in de wacht te slepen.