Advocaat: Breivik is geestelijk gestoord - denkt dat het oorlog is

Geir Lippestad, lawyer of Norwegian Anders Behring Breivik, the man accused of a killing spree and bomb attack in Norway, delivers a statement and answers questions from the media, in Oslo July 26, 2011. Breivik is in all likelyhood "insane", his lawyer said after the anti-Islam radical admitted to bomb and shooting spree in Norway on Friday that killed 76 people. REUTERS/Wolfgang Rattay (NORWAY - Tags: CRIME LAW CIVIL UNREST)
Geir Lippestad, lawyer of Norwegian Anders Behring Breivik, the man accused of a killing spree and bomb attack in Norway, delivers a statement and answers questions from the media, in Oslo July 26, 2011. Breivik is in all likelyhood "insane", his lawyer said after the anti-Islam radical admitted to bomb and shooting spree in Norway on Friday that killed 76 people. REUTERS/Wolfgang Rattay (NORWAY - Tags: CRIME LAW CIVIL UNREST) Geir Lippestad, de advocaat van Anders Behring Breivik is ervan overtuigd dat zijn cliënt geestelijk gestoord is. Foto Reuters / Wolfgang Rattay

Geir Lippestad, de advocaat van de Noorse schutter Anders Behring Breivik, denkt dat zijn cliënt “geestelijk gestoord” is. Dat zei hij zojuist in een persconferentie.

“De hele zaak wijst erop dat hij geestelijk gestoord is. Hij denkt dat hij in een oorlog is, en dat als je in oorlog bent, kun je dingen zoals dit doen. Hij gelooft dat de rest van de wereld zijn visie niet begrijpt, maar dat binnen zestig jaar zal doen.” - Lippestad, advocaat Breivik

Het is volgens Lippestad te vroeg om te zeggen of zijn cliënt zal pleiten voor de diagnose krankzinnigheid.

Breivik dacht dat hij al eerder gestopt zou worden

Breivik was enigszins verrast dat zijn aanslagen ‘gelukt’ zijn. Hij had verwacht misschien al eerder gepakt te worden en was verrast dat hij het eiland gehaald heeft, vertelt Lippestad.

Breivik heeft bekend dat hij de bomaanslag in Oslo en de schietpartij op het eilandje Utøya heeft uitgevoerd, maar vindt niet dat hij een misdaad heeft gepleegd. In totaal kostten de aanslagen aan 76 mensen het leven. Zijn acties waren vooral gericht tegen de regerende Arbeiderspartij - Utøya is in het bezit van deze partij - omdat die niets zou ondernemen tegen de islamisering van Noorwegen.

Breivik nam drugs in om aanslagen alert uit te voeren

Breivik is nog niet op de hoogte van het aantal mensen dat hij heeft vermoord. Ook weet hij nog niets van de publieke reactie op zijn daad. Lippestad zei dat Breivik voorafgaand aan de aanslagen drugs had genomen om ‘sterk, efficiënt en alert’ te zijn. De 32-jarige Noor heeft nog steeds het idee in oorlog te zijn en is van mening dat de ‘operatie’ volgens plan verloopt.

Breivik praat veel over zijn manifest en over wat hem heeft aangezet tot zijn daden. De aanslagen waren volgens hem afschuwelijk, maar noodzakelijk in zijn strijd. Iedereen die geen extremist is haat hij, aldus de advocaat.

Breivik zegt deel uit te maken van anti-islamnetwerk met meerdere cellen

Breivik heeft gezegd dat hij deel uitmaakt van een anti-islamnetwerk dat twee cellen heeft in Noorwegen en een aantal meer in het buitenland. Noorse politie en onderzoekers hebben twijfels over dergelijke claims.

De familie van Breivik heeft geen verzoek ingediend om hem te mogen bezoeken. De hoorzitting van gisteren werd achter gesloten deuren gehouden omdat men bezorgd was dat Breivik signalen naar andere terreurcellen zou kunnen zenden.