Zorgen om veiligheid na treinbotsing in China

Chinese bloggers suggereren dat de snelle groei van de spoorwegen ten koste gaat van de veiligheid.

Een treinbotsing in het zuiden van China, waarbij zaterdag tenminste 43 mensen zijn omgekomen, heeft vragen opgeroepen over de veiligheid van het snelgroeiende Chinese spoorwegnetwerk.

Een hogesnelheidstrein verloor zaterdag snelheid toen de elektriciteit uitviel, en werd vervolgens van achteren geraakt door een andere trein. Zes wagons ontspoorden en twee vielen van een viaduct vlakbij de stad Wenzhou. De stroomstoring schakelde een veiligheidssysteem uit, dat treinen waarschuwt voor stilstaande locomotieven op het spoor.

De regering reageerde snel op de treinbotsing. President Hu Jintao noemde het reddingswerk een „nationale prioriteit”, minister van Spoorwegen Sheng Guangzu ging naar de plaats van het ongeluk om de reddingswerkzaamheden en de berging van het wrak te overzien. Sheng is pas kort in functie, hij volgde Liu Zhijun op, die vorige maand werd ontslagen na beschuldigingen van corruptie. Liu overzag de onstuimige groei van de Chinese spoorwegen in het afgelopen decennium.

In de Chinese blogosfeer werd na het ongeluk gesuggereerd dat de snelle groei van de Chinese spoorwegen ten koste gaat van de veiligheid. De treinbotsing is een van de vele recente ongelukken in het openbaar vervoer. Vrijdag vielen 41 doden nadat een overbelaste bus in brand vloog in de provincie Henan. En vorige week stortten vier bruggen in verschillende Chinese steden in.

De zorg hierover werd verwoord op het Chinese twitternetwerk Weibo: „China, stop alsjeblieft met die vliegende vaart, wacht op je mensen, wacht op je ziel, wacht op je moraal, wacht op je geweten! Laat de trein niet ontsporen, laat de bruggen niet instorten, laat de wegen geen valkuilen worden en de huizen geen ruïnes worden.” De autoriteiten probeerden zaterdag de woede te sussen door het hoofd van het spoorwegbureau in Shanghai te ontslaan. (AP, Reuters)