Zomergast Huijbregts toont wat liefde vermag

Marc-Marie Huijbregts, de eerste Zomergast van dit seizoen, buitte alle mogelijkheden van het weldadig lang durende interviewprogramma uit met zeldzaam vertoonde fragmenten. Van de vrije valsprongen van parachutisten in een 400 meter diep gat in de aarde, via een onopvallend duwtje van Wim Kok tegen zijn vrouw Rita bij het uitzwaaien van de Clintons, tot en met een prachtige uitvoering van het lied Being Alive , een ode aan de overgave die menselijke liefde vereist, uit de musical Company van Sondheim. De cirkel kwam thematisch rond; daarnaast vertelde Huijbregts helder en doelgericht en raakte hij zelfs geëmotioneerd toen de omgang met zijn vader ter sprake kwam. Een voorbeeldige gast.

Presentator Jelle Brandt Corstius kreeg vorig jaar veel kritiek op zijn eerste seizoen Zomergasten. Hij zat er gisteravond bij alsof hij zich ging revancheren.

Brandt Corstius zal zich gedegen hebben voorbereid, maar toch bekroop mij het gevoel dat hij iets noodzakelijks mist om zijn taak als marathoninterviewer werkelijk waar te kunnen maken. En het ironische was dat dat gevoel een inzicht werd dankzij de fragmenten van Huijbregts. De gast waarschuwde de interviewer nog, helemaal aan het begin: „Jij ook, hè”, wees Marc-Marie naar Jelle; „Niet alleen ik, maar jij moet je ook overgeven vanavond; je moet je ook openstellen, namelijk voor mij.” Jelle bezwoer Marc-Marie dat dat het geval ging zijn. Het mocht echter niet baten, zelfs niet na fragmenten over het fenomeen interviewen. We zagen twee enorme doorzagers, de één bij Marlene Dietrich (waarbij de interviewer juist respect toonde door de diva op haar mens-zijn aan te spreken) en de ander bij Barbra Streisand (met als doel haar emotioneel te ontregelen). Hoewel met name bij Streisand verre van sympathiek, betrof het hier wel ondervragers die met niets anders bezig waren dan met de geïnterviewden – en niet met een revanche.

Dietrich en Streisand waren en zijn grote sterren, Huijbregts is dat ook. Hij verstaat zijn vak, dat bijna alle disciplines van theater beslaat. Met een voor tv zeldzame rust en bescheidenheid maakte hij zijn punten duidelijk, zonder een moment aan alertheid te verliezen. Liefde in de vorm van verdraagzaamheid (voor mensen) en zorgvuldigheid (voor werk) waren thema’s die Huijbregts niet zozeer verkondigde, maar die hij juist liet zien. Je hoeft je niet kwaad te maken om te bewijzen dat je ergens om geeft, je kan er ook iets anders tegenover stellen. Of er gewoon eerst even over nadenken.

Cabaretier Sanne Wallis de Vries vervangt tv-recensent Hans Beerekamp tijdens diens vakantie.