Waterpolosters op WK uitgeschakeld

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn vanochtend in de kwartfinales van het WK in Shanghai uitgeschakeld. In het Magnolia Span Natatorium verloor Nederland met 12-10 van Griekenland.

Nederland, regerend olympisch kampioen, begon goed en nam een voorsprong van twee treffers. Maar in het tweede kwart waren de Griekse vrouwen oppermachtig, ze passeerden keepster Ilse van der Meijden liefst vijf maal, waardoor Nederland in het begin van het derde kwart aankeek tegen een achterstand van 10-5.

De ploeg van bondscoach Mauro Maugeri verkleinde de marge nog wel naar twee treffers, maar meer zat er niet in. De Nederlandse speelsters raakten vier maal de lat en één maal de paal.

Iefke van Belkum, die de afgelopen jaren uitkwam als professional voor de Griekse clubs Olympiakos en Ethnikos Piraeus, maakte drie doelpunten. Robbin Remers en Mieke Cabout scoorden vanochtend ieder twee keer.

Twee jaar geleden, tijdens de WK in Rome, waren de kwartfinales ook het eindstation voor Nederland. Toen werd de ploeg uiteindelijk vijfde. Dat is nu ook in Shanghai het hoogst haalbare.

De vroege uitschakeling in Shanghai betekent een fikse domper voor de Nederlandse ploeg in de aanloop naar de Olympische Spelen in Londen, volgend jaar. Daar heeft Maugeri de opdracht het huzarenstukje van 2008, het verrassende olympische goud van Peking, te herhalen.

Eerder vanmorgen werd de wereldkampioen, de Verenigde Staten, verrassend uitgeschakeld door Rusland. Het werd 9-7 voor de Russinnen, nadat de Amerikaanse vrouwen met 5-1 hadden geleid.