Voormalig premier Egypte voor militaire rechtbank

De voormalige Egyptische premier Ahmad Nazif is vandaag ondervraagd door de militaire aanklagers. Nazif wordt verdacht van corruptie. Dit meldt persbureau AFP.

Nazif zou zich land hebben toegeëigend dat behoort aan de staat Egypte, en zou overheidsgeld hebben verduisterd.

Het is de eerste hoogwaardigheidsbekleder van het regime van de in februari na een volksopstand verdreven president Hosni Mubarak die zich moet verantwoorden voor de militaire rechtbank.

De zaak tegen de voormalig minister van Binnenlandse Zaken, Habib al-Adli, is uitgesteld tot 3 augustus. Hij zou vandaag voor de rechtbank hebben moeten staan om zich te verantwoorden voor de dood van 840 demonstranten, maar een rechter besloot de zaak uit te stellen om hem samen met Hosni Mubarak te laten voorkomen. Volgens de rechter is de aanklacht en het bewijs in die twee zaken hetzelfde.

In Egypte is dit weekend gedemonstreerd om snellere hervormingen te eisen en onvrede te uiten over het vervolgen van Mubarak en zijn getrouwen. De betogers raakten slaags met tegenstanders en er waren opstootjes met het leger die een mars blokkeerden.

Mubarak bevindt zich sinds in april in een ziekehuis. Volgens persbureau Reuters zou zijn rechtszaak plaats gaan vinden in Sharm el-Sheikh, aan de Rode Zee, waar hij in een ziekenhuis ligt.

De twee zonen van Mubarak, Alaa en Gamal, zitten in een gevangenis in Kairo. Ook zij worden vervolgd.